Kuzey Amerika Kıtası'nda 8 Nisan'da yaşanacak 'tam güneş tutulması' deprem tartışması başlattı. Tartışmaların nedeni ise 11 Ağustos 1999'da gerçekleşen ve Türkiye'deki birçok kentten gözlemlenen güneş tutulmasından kaynaklanıyor.

Bu tarihten 6 gün sonra meydana gelen Gölcük merkezli büyük depremde 20 binden fazla insan yaşamını yitirmiş, depremi "tutulma etkisi" olarak yorumlayanlar olmuştu. Aradan geçen 25 yıl sonra fısıltı gazetesi yeniden aynı dedikoduları yaymaya başladı. Endişelerin yersiz olduğunu dile getiren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Genel Astronomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Ökten ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Zaman zaman insanlarda korku ve panik yaratmaya çalışan kişiler olduğunu görüyoruz. 

Yapay Zeka İle İlgili 10 Önemli Çıkarım Yapay Zeka İle İlgili 10 Önemli Çıkarım

Yaptığımız araştırmalarda güneş tutulması ile deprem arasında bağlantı bulamadık. İstatistik olarak tutulma ile depremin denk gelme ihtimali de son derece zayıf. Güneş tutulmasında dünyaya etkileri konusunda da ekstra anormallik yok" diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi