Zorbalık mağdurlarının maruz kaldığı zorbalık ve deneyimlerin durumu, son birkaç yıldır gittikçe daha fazla ilgi gördü. Bu iyi çünkü bu spot, insanları zorbalığı önlemek ve hedeflenen bireylere yardımcı olmak için aktif olarak adımlar atmaya teşvik ediyor. Bununla birlikte, bu kadar iyi olduğu için, zorbalık faillerinin psikolojisini anlamak da aynı derecede önemlidir. Bu, başkalarına kötü davranan kişilerin daha yakından incelenmesine izin verir. Dahası, kitleler zorbalığın arkasında ne olduğunu anladığında, daha da fazla toplumsal ilerleme potansiyeli vardır.
Toplumda zorbaları harekete geçiren çeşitli faktörler vardır. Bu davranışın toksisitesine rağmen, psikolojisini anlamak zorbalığa karşı daha ileri adımlar atmak için anahtardır. Ne kadar çirkin veya korkunç olursa olsun, her şey bir sebepten dolayı olur.

Birçok durumda, zorbalar birine bindiğinde, bu kişiyi bir tehdit olarak algılarlar. Zorbalığın kurbanı, zorbalığın göze çarpan bir şekilde 'farklı' veya başka bir şekilde benzersiz olabilir. Zorbalar, potansiyel iş başarıları, egoları veya benlik saygısı için bir tehdit olup olmadığını genellikle tehdit olarak gördükleri bireyleri seçer. Mağdurun aslında 'farklı' olarak bir tür tehdit oluşturup oluşturmayacağı genellikle zorbalığın eylemlerine hiçbir zaman gerekçe göstermez. Çoğu durumda, zorbalar yalnızca bilinçaltında başkaları tarafından tehdit edildiğini fark ederler.
İktidara çok fazla vurgu yapılan ve olabildiğince fazla toplanan bir dünyada yaşıyoruz. Ne yazık ki, bunu içselleştiren ve diğer insanları devirmenin kendilerini geliştirmenin en iyi yolu olduğuna inanan birçok birey var. Bu özellikle insanlar işyerinde veya çeşitli sosyal çevrelerde hedeflendiğinde yaygındır. Bazen, bu, kötü davranışlarıyla hedefledikleri bireylerin tehdit altında olduğunu hisseden zorbalara geri döner. Diğer durumlarda, zorbalar güç kazanmanın bir yolu olarak başkalarına korku aşılamak ister; mağdur davranışlarının iktidar ve kontrol arayışında bir kayıp olduğunu umursamıyorlar.


Zorbaların daha az tartışılan motivasyonlarından biri intikamdır. Zorbaların, kurbanlarının bir noktada ya da başka bir yerde onları haksızlığa uğradıklarına gerçekten inandıkları belirli zamanlar vardır. Bu inancın doğru olup olmadığı koşulların kesin doğasına bağlıdır; ancak zorbalık asla cevap değildir. Birisi, aslında, yanlış yaparsa, zorba haline gelmemek için konuyu uygun otorite rakamlarına uygun bir şekilde rapor etmek kişiye bağlıdır. Uyanık adalet ve intikam görevlerinin yanlış gitme ve ilgili herkes için işleri daha da kötüleştirme eğilimi vardır.
Bazı durumlarda, zorbalar masum diğerleri üzerinde hareket eder, çünkü zorba geçmişte biri tarafından zarar görmüştü. Bu, intikam ya da geçmişte kötüye kullanım yoluyla bir zamanlar onlardan alınan gücü geri alma girişimi ile motive edilebilir. Yine, bu başka birine zarar verme davranışını mazur göstermez, sadece bu davranışın nereden gelebileceğini anlamaya çalışır.
Çevrimiçi dünyanın ve sosyal medyanın birçok inişi var, ama aynı zamanda siber zorbalığa da kapı açtılar. Bu nedenle, çevrimiçi başka birini hedeflemek için sahte hesapların ve anonimliklerin ardında saklanan yeni bir fenomen haline geldi. Bazen, bu zorbalar kişisel olarak hedeflerini bilir, bazen bilmezler. Birçok siber zorba yaşamlarında kişisel sorunlara sahip olabilir, bu nedenle kendi kimliklerini gizlerken diğer insanları hedefleme istekleri olabilir. Tüm siber zorbalar isimsiz değildir; çevrimiçi nefretin failleri, isimlerini ve imajlarını kullanmada sorun yaşamazlar, ancak birçok siber zorba ekranlarının ve sahte sosyal medya hesaplarının arkasına saklanıyor.
Hemen varlığınızda olmadığında birine saldırmak daha kolaydır ve birçok siber zorba, diğer insanlar diğerlerine karşı saldırılarını 'sevdiğinde' veya dikkat çektiğinde zevk alır.