Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer, vize başvurusunda bulunanlara önemli uyarılarda bulundu. Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen seminerde konuşan Schröer, özellikle ticari danışmanlık şirketlerinin vize süreçlerini hızlandırmadığını, aksine yavaşlattığını belirtti.
İş İnsanları ve Öğrencilere Öncelik Veriliyor
İzmir’deki Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün ev sahipliği yaptığı “Germany: New Government - Foreign Policy?” başlıklı seminerde konuşan Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Ralf Schröer, Türkiye’den Almanya’ya yapılan vize başvurularında yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı kategorilerde uzun bekleme sürelerinin oluştuğunu söyledi. Schröer, “Türk hükümeti ile aldığımız karar gereğince vizede öncelik iş insanları ve öğrencilere verilmektedir. Ziyaret ve turist kategorisinde başvuru yapanlar, bu dönemde yoğunluk nedeniyle birkaç ay beklemek durumunda kalabilir” dedi.
“Danışmanlık Şirketleri Süreci Hızlandırmaz”
Başvuru sürecinde danışmanlık şirketlerinden yardım alınmasının gerekli olmadığını vurgulayan Schröer, şu uyarıda bulundu:
“Zorunlu olmadıkça vize danışmanlık şirketleriyle çalışmayınız. Ticari vize danışmanlık şirketlerinin devreye girmesiyle işlemleriniz ne daha iyi ne de daha hızlı ilerler; hatta tam aksine, süreç yavaşlayabilir. Schengen vizesi hakkında doğru ve güncel bilgiyi edinmeniz gerekir. Başvuruların eksiksiz şekilde doğrudan Türkiye’deki ilgili konsolosluklara yapılması, vize alma şansınızı artıracaktır.”
Türkiye İkinci Sırada, İzmir İlk 10'da
Vize işlemlerinde Türkiye’nin önemine de dikkat çeken Schröer, Türkiye’nin Almanya’nın en çok vize verdiği ikinci ülke konumunda olduğunu belirtti. Schröer, “Dünyada Türkiye’den daha fazla vize sağladığımız tek ülke Çin. Bunun nedeni, Çin’in 1 milyarlık nüfusa sahip olması. Türkiye’de yılda yaklaşık 250 bin kişiye vize veriyoruz” dedi.
İzmir’in, Almanya’nın yurt dışındaki dış temsilciliklerinin vize işlemleri sıralamasında 10’uncu sırada yer aldığını belirten Schröer, İstanbul’un birinci, Ankara’nın ise beşinci sırada olduğunu aktardı.
Cascade Kuralı Etkin Şekilde Uygulanacak
Schröer ayrıca, Schengen vizelerinin süresine ilişkin yapılan düzenlemeleri ve uygulamaya geçirilecek yeni planları da paylaştı. “Cascade Kuralı” adı verilen ve Schengen vizelerinin geçerlilik sürelerini kademeli olarak uzatan sistemin yakın zamanda Türkiye’de daha etkin kullanılacağını söyleyen Başkonsolos, şu bilgileri verdi:
“Çok girişli Schengen vizesi, bir yarıyılda en fazla 90 gün kalışı kapsar. Genellikle ilk başvuruda tek girişli ya da kısa süreli çok girişli vize verilir. Ancak vizeyi doğru şekilde kullandığınız takdirde, sonraki başvurularınızda daha uzun süreli vizeler alabilirsiniz. Bu zincirleme şekilde ilerler; sonrasında bir yıl, iki yıl, hatta beş yıl süreli vize alınması mümkün olur.”