Devrim KARTAL

SpaceX Falcon 9 roketi, Ax-3 mürettebatını SpaceX Dragon uzay aracıyla NASA'nın Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan ISS'ye fırlatılacak.

Türkiye saatiyle 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece saat 01.11'de Alper Gezeravcı, ilk insanlı uzay misyonu için yola çıkmış olacak. Mürettebatı taşıyacak aracın 1,5 gün sürecek yolculuk sonunda, 19 Ocak saat 13.15'te Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenmesi bekleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, uzay yolculuğunun illere göre izlenebilecek yerleri açıkladı:

Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğu, İstanbul Taksim ile Ankara Kızılay meydanlarında kurulan planetaryumlardan, İstanbul, Trabzon, Konya, Aksaray, Muş, Kayseri, Antalya, Gaziantep bilim merkezlerinden, Bursa'daki Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi'nden, TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü ve Mersin Silifke Meydanı'ndan izlenebilecek.

GD-BMUpa8AAVRT9

Türkiye Özbekistan’a Tam Teçhizatlı OSB Kuruyor Türkiye Özbekistan’a Tam Teçhizatlı OSB Kuruyor

Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu izlemek için genellikle aşağıdaki yöntemlerde kullanılabilir. Genel olarak, bir astronotun uzay yolculuğunu izlemek için şu seçenekler mevcuttur:

  1. Televizyon Yayınları: Birçok ülkede, büyük uzay misyonları ulusal veya uluslararası televizyon kanalları tarafından canlı olarak yayınlanmaktadır. Türkiye'deki ulusal kanallar veya haber kanalları bu tür bir etkinliği canlı olarak yayınlayabilir.

  2. İnternet Canlı Yayınları: Uzay ajanslarının veya ilgili kurumların resmi web siteleri, YouTube kanalları ve sosyal medya hesapları, uzay yolculukları için canlı yayınlar düzenleyebilir. Bu tür yayınlar genellikle herkese açık ve ücretsizdir.

  3. Resmi Uzay Ajansları ve Kurumların Web Siteleri: Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın resmi web sitesi veya ilgili diğer kurumların web siteleri, yolculukla ilgili güncel bilgiler ve izleme seçenekleri sunabilir.

  4. Sosyal Medya Platformları: Twitter, Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformları, uzay yolculukları ile ilgili canlı güncellemeler ve bilgiler sağlayabilir.

Editör: Devrim Kartal