Ahmet Sütcü

31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinin ardından belediyelerde dönen yolsuzluk, israfı bir kez daha gözler önüne serildi. Milyonlarca lirayı bulan borç bıraktı.  Seçimlerin ardından el değiştiren il ve ilçe belediyelerinin borç batağında olduğu yeni gelen başkanların belediye binalarına astırdıkları afişlerle ortaya kondu. O partiden bu partiye geçen belediyelerin yeni başkanları, belediyelerin içinde bulunduğu borç batağını binalara astıkları afişlerle kamuoyunun dikkatine sundu. Nüfusları az olan ilçelerdeki astronomik borç rakamları, ülkemizde belediyeciliğin hizmet değil rant kapısı olarak görüldüğü gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. 

AKDENİZ BELEDİYESİ 800 MİLYON

31 Mart Yerel Seçimleri ile birlikte Mersin Akdeniz Belediyesi AKP’den DEM’e geçti. 380 bin nüfusu olan Akdeniz ilçesi ne yazık ki önceki yönetimin belediyeyi çok ciddi bir borç krizi altında bıraktığı ortaya çıktı. DEM partili Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız yaklaşık 700 milyon TL, hak edişlerle birlikte 800 milyon TL’ye yakın bir borçla belediyeyi devraldıklarını kamuoyuna duyurmuştu.

TOROSLAR BELEDİYESİ 1 MİLYAR (ŞİMDİLİK)

Beş yıllık MHP döneminin ardından CHP’ye geçen Toroslar Belediyesinin heap denetimi halen sürerken, şu ana kadar 1 milyar TL olduğu belirlendi. Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız devir teslim törenin hemen ardından harcamaların detayları ve borcun yüksekliği nedeniyle Sayıştay dan Denetleyici istedi. Hem bağımsız denetçiler. Hem de Sayıştay tarafından yapılan incelemede İlk belirlemelere göre 1 milyar borcun olduğu tespit edildiği ancak bundan daha fazla olacağı tahmin ediliyor. 450 bin nüfuslu ilçeye nasıl hizmet verileceği tartışma konusu oldu.

TARSUS BELEDİYESİ 600 MİLYON

Mahkemeden 'Seçil Erzan' Kararı Mahkemeden 'Seçil Erzan' Kararı

31 Mart Yerel Seçimlerinde tekrardan CHP’nin kazandığı Tarsus Belediyesinin ise, yaklaşık 600 milyon TL borcunun olduğu ileri sürülüyor. Her 3 belediyenin de yıllık ortalama bütçeleri 700 ile 800 milyon TL arasında. Son yıl bütçeleri ile yapılan borçların toplamı yaklaşık 5 milyar civarında. Asıl soru ise bu paraların nereye ve nasıl harcandığıdır.

Kaynak: Ahmet Sütcü