Ebru DOST

Mersin Zafer Çarşısı esnafları ve Çiçek Pasajı esnaflarının da katılımıyla gerçekleşen basın açıklamasında, Vahap Seçer'in yönetime gelmeden önce çarşı esnafa verdiği 'tarihi çarşıların yenileneceği ve restore edileceği' sözünün tutulmadığı söylenerek, deprem riski dolayısıyla yasal süreç tamamlanmadan Zafer Çarşısı'nın yıkılmak istenmesine tepki gösterildi.

Dernek adına basın açıklamasını okuyan Dernek Başkanı Bekir Algüllü, büyükşehir yönetimi ile bir kısım köklü sorunlar yaşamaktayız diyerek, 'Daha önce restore edeceğim dediği çarşılarımız için önce biz buraları yıkacağız ama esnafı mağdur etmeyeceğiz derken şimdilerde ise size yer bulamıyorum deniliyor. Hükümette, öğretmen evinin yerini vermiyor demeye başlanmıştır. Çarşı esnafları olarak kendisine tavrımız şudur: Çarşıyı yıkmanıza, dönüştürmenize kesinlikle karşı değiliz ancak buradaki yüzlerce esnafımız mağdur edilmeden, merkezinde esnaf olan her projeye varız. Esnafımız mağdur edilmemelidir. Çünkü bu bölgenin esnafı 40 yıldır kamu kiracısıdır. Belediyeye kira vermektedir. Küçük esnaf bu kentin can damarıdır esnafımızın yok edilmesine sessiz kalmamız mümkün değildir' açıklamalarında bulundu.

Mersin'de Dünya Basın Özgürlüğü Günü Açıklaması: Gazetecilik Suç Değildir Mersin'de Dünya Basın Özgürlüğü Günü Açıklaması: Gazetecilik Suç Değildir

'ÖNERİLER SUNDUK, GÖRMEZDEN GELİNDİ'

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile hukuksal sürecin henüz devam ettiği ve çarşı esnaflarının alelacele yıkım kararı var diyerek işyerlerinden tahliye edilmeye çalışıldığını ve halen 5 yıl kontrat bulunduğunu söyleyen Başkan Algüllü, 'Kırmızı lacivert işhanı esnafları, tarihi zafer çarşısı ve bitpazarı esnaflarına sizlere yer ayarladıktan sonra buraları yıkacağım sözünü verdikten sonra sayın başkana üç önerimiz olmuştur. Ögretmen evinin yeri olmaz ise birinci önerimiz yıkılan bölgede yeniden yapılanmayla çarşıya yeni bir vizyon ve esnaflara tekrar işyerlerinin yapılması önerisi, ikinci önerimiz mevcut alanın altında tarihi Mersin kapalı çarşısı yapılması ve Mersin'e bir yeraltı çarşısı kazandırılması suretiyle esnafa bu çarşıda yer yapılması ve üzeri meydan olarak düzenlenmesiydi. Ve üçüncü önerimiz ise Çankaya otoparkının üzerindeki parkın kenarlarına güzel bir otantik çarşı ve dükkanlar yapılarak bölge esnafının mağdur edilmemesi projesiydi. MBB başkanı bu üç öneri projemize de anlamsız bir şekilde hayır dedi. 40 yıldır kiracısı olduğumuz ve halen 5 yıl kontratımız bulunan bu alanı boşaltmamız için bize tebligatlar yapmıştır. Bizler de çarşı esnaflarının hakkını hukukunu korumak üzere MBB'ye 80 adet dava açarak olayı hukuksal sürece taşıdık. Hukuksal süreç henüz yeni başlamış iken, çarşı esnaflarını alelacele yıkım kararı var diyerek işyerlerinden tahliye etmeye çalışmak, esnafı mağdur etmeyeceğim diyen bir kent yöneticisine yakışıyor mu?' diye konuştu.

YEREL SİYASİLERE VE MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI

Deprem riski taşıdığı iddiasıyla yıkımına hızlı bir şekilde karar verilen Zafer Çarşısı için, yeniden bağımsız kuruluşlarca deprem analizleri yapılmasını isteyen Başkan Algüllü, 'Bizlerin yapılmasını istediğimiz deprem analizleri var. Hukuksal süreçte bu binaların sapa sağlam ayakta olduğunu bu çalışmalar gösterecektir. Ancak ısrarla bu taleplerimiz ötelenmekte, kendilerince yapılan deprem analiz sonuçları tarafımıza verilmemektedir. Mersin'in değerli Valisinden ve 4 merkez ilçe belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz, Mustafa Muhammed Gültak, Neşet Tarhan ve Abdullah Özyiğit başkanımıza, tüm belediye meclis üyelerimize, Mersin'imizin yeni seçilen 13 milletvekilini ve özellikle esnaf kökenli milletvekilimiz Sayın Talat Dinçer'e çağrımız; hepimizin ortak noktası olan Mersin çarşımızın esnaflarının bu haklı feryadına kulak vermeleri. Esnafımızın yaptığı dünyanın en güzel çayını içmeye gelmelerini esnafımıza yardımcı olmalarını, dertlerimizi dinlemelerini ve esnafın alelacele sokağa atılmasına sessiz kalmamalarıdır. Önce esnafımıza çözüm bulunmalıdır' dedi.

'BEN YAPTIM OLDU, 3 OYA İHTİYACIMIZ YOK'

Esnafların fikirlerinin önemsenmeden yıkım kararı alındığını belirten Algüllü,'İki bayramı esnafımızın burnundan getiren, bu haksız uygulama sayesinde uykularımızı kaçıran, bu yüzden mal alıp işimize bakamadığımız, esnafa çözüm bulmadan dışarıya atmaya çalışan, bizlerin fikri alınmadan işyerlerine yıkım kararı aldıran, benim üç oya ihtiyacım yok diyerek çarsı esnaflarını küçümseyen anlayışınızı ve yasal süreci beklemeden ve esnafımıza uygun bir çözüm bulmadan 80 yıllık tarihi çarşımızı yıkmaya çalışan bizlerin fikri alınmadan 'ben yaptım oldu' mantığıyla istiklal caddesini daraltıp tek yön araca açan ve trafiği tıkayan ısrarlı taleplerimize rağmen parkomat uygulamasını getirmeyen ve esnafı karşınıza alan tüm uygulamalarınız için sizleri protesto ediyoruz' şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi