Van Büyükşehir Belediyesi için Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) aday olan ve yüzde 55 oyla seçilen Abdullah Zeydan'ın "memnu (yasaklı) haklarının geri alınması" üzerine, mazbata yüzde 27 oy alan Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) adayı Abdulahat Arvas'a verildi. Mersin İl Örgütü kararı protesto etmek için sokağa çıktı.

“BU KAYYIM REJİMİNE KARŞI HALKIMIZIN VERDİĞİ EN GÜÇLÜ YANITTIR”

Van’da yaşanan hukuksuzluğa dikkat çeken DEM Parti Mersin İl Yönetim Kurulu üyesi İsmail Hakkı Şimşek, “31 Mart 2024 tarihinde Van ilimizde gerçekleşen yerel seçimler, halkımızın demokratik iradesinin gösterildiği kentlerin başında gelmektedir. Van halkı, kesin ve net bir kararla DEM Parti'ye olağanüstü bir destek vermiş, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere 14 belediye ve il Genel Meclisinde mutlak bir üstünlük sağlamıştır. Van halkı AKP'ye bir tane belediye dahi vermemiştir. Bu kayyım rejimine karşı halkımızın verdiği en güçlü yanıttır. Ancak, halkımızın bu demokratik seçimle verdiği mesaj, antidemokratik güçler tarafından görmezden gelinmek istenmiştir. Belediye Eş Başkanımız Abdullah Zeydan'a yönelik Adalet Bakanlığı tarafından yapılan ve mahkemelerce hukuksucza onaylanan itiraz, AKP'nin demokrasiye ve hukuk sistemine yönelik pervasızca saldırısının yeni bir örneğidir” dedi.

Demm Parti

Özel: "1 Milyon Tane Öğretmen Var Ama Onları Atayan Yok" Özel: "1 Milyon Tane Öğretmen Var Ama Onları Atayan Yok"

“TÜM HUKUKİ VE DEMOKRATİK YOLLARI SONUNA KADAR KULLANACAĞIZ”

Bu saldırının, sadece Van'da değil, ülkenin dört bir yanında demokrasiye ve halk iradesine yapılmış bir saldırı olduğunu söyleyen Şimşek, “Hukukun siyasi emellere alet edilmesi, hukukun üstünlüğü ilkesini ve demokratik değerleri ayaklar altına almaktadır. Van halkı tarafından seçilmiş olan Abdullah Zeydan'a yapılan bu haksızlık, her bir yurttaşımıza yapılmıştır. Bu nedenle, DEM Parti Mersin İl Örgütü olarak, AKP'nin otoriter uygulamalarına karşı daha güçlü bir mücadele vermekte kararlıyız. Bu yanlış kararın iptal edilmesi için tüm hukuki ve demokratik yolları sonuna kadar kullanacağımızı ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“BUGÜN VAN'DA YAŞANANLAR, YARIN BAŞKA BİR ŞEHRİMİZDE DE YAŞANABİLİR”

“Van halkımız iradesini net bir şekilde ortaya koymuştur” diyen Şimşek, “Buradan açıkça söylüyoruz. Abdullah Zeydan, Van halkının iradesiyle seçilmiş olan Büyükşehir Belediye Eş Başkanıdır ve bu gerçek, hukuksuz girişimlerle göz ardı edilemez ve değiştirilemez.  AKP'nin demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne yönelik saldırılarını kınıyor, tüm halkımızı, sivil toplum örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini ve siyasi partileri bu antidemokratik girişimlere karşı seslerini yükseltmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz. Demokrasiye ve halkın iradesine sahip çıkmak, yalnızca bir parti veya grubun değil, tüm toplumsal kesimlerin sorumluluğudur. Bugün Van'da yaşananlar, yarın başka bir şehrimizde de yaşanabilir. Bu nedenle, demokrasiyi ve halk iradesini korumak için hep birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Basın açıklamasına Emek demokrasi bileşenleri de destek verdi.

Basın açıklaması yapıldıktan sonra kitlenin İl Binası önüne yürüyüş yapmak istenmesi polisler tarafından izin verilmedi. 

Kaynak: İMECE GAZETESİ