Ebru DOST - Hamdi TALAŞ

Mersin İmece Gazetesi olarak, Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç'a 'ekmek fiyatları için zam beklentisini, fırıncılar arasındaki rekabet ve büyükşehir belediyesi bünyesindeki Mer-Ek ile ilgili sorularımızı sorduk.

2023 seçimlerinin ardından, vatandaş gözlerini zamlara çevirdi. Zam haberleri peş peşe gelirken ekmek fiyatlarına gelecek zam merak konusu oldu. Mersin Fırıncılar Odası Başkanı Faruk Dalkılıç, sorularımıza cevap verdi ve önemli açıklamalarda bulundu.

Ekmeğe zam bekleniyor mu?

'Artan girdi maliyetlerimizden dolayı elektrik,un,doğalgaz,maya,işçilik,yakıt vb. zam zorunluluğu doğmuştur. Zam bekliyoruz. Zammı Türkiye Fırıncılar Federasyonu, Türkiye genelinde bakanlıktan talep eder. Onay aldıktan sonra il bazında fırıncılar odası ise il valisinden talep eder. Valilik makamı uygun görürse zam uygulanır. Bilgimiz dahilinde seçimlerden dolayı federasyonun henüz böyle bir talebi yok. Bizimde henüz böyle bir talebimiz olmadı. Ama sektör zor günler geçiriyor. Zam bekliyoruz.

Devlet bizlere un tahsisi yapıyordu. Fabrikalara buğday veriyor ve bizlere de un tahsis ediliyordu. Bu işlem güncel olarak bu mayıs ayında bitti. Seçimler de bitti. Eğer devletin bizlere un tahsisi devam ederse, çok büyük bir zam beklemiyoruz. 210 gr. Normal bir ekmek için 7.5 TL olmasını bekleriz. Fakat devlet un tahsisini keserse ekmeğin 10 TL civarında olmasını bekliyoruz

Fırıncılar arasındaki ekmek fiyat farkı ne durumda?

Fırıncılar arasındaki fiyat farkına gelince; 4 fırıncının gayri ahlaki istekleri var. Ticari ahlaka aykırı talepleri var. Bunu da fırıncı karşılayamıyor. Onlar da fırıncıyı zora sokmak için bu haksız rekabeti sürdürmektedirler. Zaten bunların bakkal ve bayi hizmetleri de yoktur.

Nisan Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı Nisan Ayı Enflasyon Rakamları Açıklandı

Mer-Ek zarar ediyor iddiası var. Bu durumu kendiniz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye genelinde belediyelerin ekmek üretmeleri ve satmaları sadece politiktir. Ticari veya bir hizmet değil. Sadece birkaç oy uğruna yapılmaktadır. Doğrudur, tüm belediyelerin ekmekte ciddi zarar ettikleri aşikardır.

Belediyeler, fırıncıdan vergi alır fırıncıya karşı belediye gücüyle haksız rekabet yapar. Fırıncıya, bakkala, bayiye zarar verir.

Orta Çağ uygulamaları gibi sabahın köründe insanları ekmek kulübelerinin önünde saatlerce kuyrukta bekletirler. Buna hizmet diyorlar. Bana göre hizmet değil insanları rencide etmektir.

Belediyelerin ekmek üretiminde ciddi zarar ettiklerinden dolayı bu zararı belediye başkanları ve bürokratları mı ödüyor? Hayır. Haliyle hiç etik ve adil değil. Bu uygulama küçük esnafa yapılan bir zulümdür.

Editör: Haber Merkezi