Mevsimlik Tarım İşçiliği Genelgesi

Ekmen, genelgenin tarım işçilerinin güvenli yolculuk yapabilmeleri için önemli düzenlemeler içerdiğini belirtti. “Mevsimlik tarım işçilerinin seyahat, eğitim, sağlık ve yaşam şartları gibi konulardaki sorunlarına ciddi çözümler getirilmiştir” diyerek, bu düzenlemelerin 2010 ve 2017 tarihli başbakanlık genelgeleri ile güncellenerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla 2024/5 sayılı genelgeye dönüştüğünü hatırlattı.

Ulaşım Hizmetlerinde İyileştirme

Ekmen, mevcut düzenlemelerin uygulandığına dair kamuoyunda bazı eleştiriler bulunduğunu ifade ederek, “Genelgede yer alan geçici yerleşim alanları, sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri ve sosyal güvenlik konuları gibi başlıkların sahada ne kadar etkili olduğu sorgulanmaktadır” dedi.

Ekmen, Bakan Uraloğlu'na 7 Soru Yöneltti

Ekmen, Ulaştırma Bakanı Uraloğlu’na yönelttiği sorularla bakanlığın bu konudaki çalışmalarını detaylandırdı:

Özgür Özel: Ayağa Kalktık, Seçmen Memnun Oldu Özgür Özel: Ayağa Kalktık, Seçmen Memnun Oldu

1.    Güvenli Yolculuk İçin Trafik Denetimleri: Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma ile koordinasyon halinde mevsimlik tarım işçilerinin göç dönemlerinde yolculuklarının güvenli yapılabilmesi için bakanlığınızca hangi çalışmalar yapılmıştır?

2.    Gece Yolculuğu Düzenlemeleri: Mevsimlik tarım işçilerini taşıyan karayolu araçlarının 24:00-06:00 saatleri arasında şehirler arası yolculuk yapmalarının engellenmesi için hangi düzenlemeler gerçekleştirilmiştir?

3.    Araç ve Yol Güvenliği Kontrolleri: Mevsimlik tarım işçilerinin güvenli yolculuk yapabilmeleri için alınan önlemler nelerdir? Bu kontrollerin etkinliği nasıl sağlanmaktadır?

4.    Tedbirlerin Uygulaması: Genelge kapsamında alınan tedbirlerin uygulanmasında yaşanan sorunların çözümüne yönelik bakanlığınızca geliştirilen stratejiler nelerdir?

5.    İzleme ve Değerlendirme Kurulu: Genelgenin 13. maddesi ile oluşturulan Mevsim Tarım İşçiliği İzleme ve Değerlendirme Kurulu’nun ilk toplantısı yapılmış mıdır? Alınan kararlar nelerdir?

6.    İzleme Kurullarına Üyelik: Genelgenin 12. maddesi ile oluşturulması gereken Mevsim Tarım İşçiliği İzleme Kurullarına bakanlığınız şu ana kadar hangi il ve ilçelerde üye vermiştir? Bu kurulların çalışmaları nelerdir?

7.    Genelgenin İncelenmesi: Genelge bakanlık yetkililerince incelenmiş midir? Hangi adımlar atılmıştır?

Ekmen’in önergesi, mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözümü için bakanlık faaliyetlerinin daha şeffaf hale getirilmesini amaçlıyor. Tarım işçilerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde seyahat edebilmesi için atılacak adımların önemine vurgu yaparak, konunun takipçisi olacağını belirtti.

Kaynak: Tahir Karaman