ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden bir ekip, bilinen risk faktörleri olmayan kişiler arasında HIV’in ortaya çıkmasının ardından doktorların "kozmetik enjeksiyon hizmetlerini HIV bulaşma yolu olarak değerlendirebileceğini" yazdı.

Yeni HIV enfeksiyonları kümesi ilk kez 2018 yazında halk sağlığı yetkililerinin dikkatini çekti. Bu, 40'lı yaşlarında, HIV için herhangi bir risk faktörü geçmişi olmayan bir kadının yurt dışına seyahat ederken yaptığı virüs testinin pozitif çıktığı zamana denk geldi.

Dismorfofobi: Görünüşle İlgili Aşırı Endişe ve Rahatsızlık Dismorfofobi: Görünüşle İlgili Aşırı Endişe ve Rahatsızlık

Kadın, 2018 baharında ABD’nin New Mexico eyaletinde yer alan bir spada mikro iğne bazlı vampir bakımı yaptırmıştı. 2018 ile 2023 baharı arasında, spanın önceden HIV risk faktörü bulunmayan diğer üç kadın müşterisinin de HIV testleri pozitif çıktı. Çoğu, ileri düzeyde AIDS benzeri semptomlar gelişene kadar virüsü taşıdıklarının farkına bile varmadı.

ÜNLÜLER DE TERCİH EDİYOR

Kim Kardashian gibi ünlülerin de tercih ettiği bu kozmetik prosedürde müşterinin kanı alınıyor ve daha sonra bileşen hücrelerine ve plazmaya ayrılıyor.

Sonraki iğneler (ideal olarak tek kullanımlık veya tamamen sterilize edilmiş çok kullanımlık iğneler) "trombosit açısından zengin plazma" kanını tekrar yüze enjekte etmek için kullanılıyor. Prosedür, cildi gençleştirmek için kullanılıyor.

STERİL OLMAYAN BİRÇOK DURUM TESPİT EDİLDİ

Spa, 2018 sonbaharında, yerinde yapılan incelemede hijyen ve sterilizasyonda çok sayıda kusurun ortaya çıktığı dönemde kapandı.

Bir mutfak tezgahının üzerinde bir santrifüj ve etiketsiz kan tüpleriyle dolu bir raf bulundu; etiketlenmemiş botoks ve kan tüpleri, yiyeceklerin yer aldığı bir buzdolabında saklandı; Tezgahların ve çekmecelerin üzerinde ambalajsız şırıngalar bulundu.

CDC ekibi, tesiste otoklavın (standart buhar bazlı sterilizatör) bulunmadığını ve sterilizasyonun standartların altında olduğunu söyledi.

Araştırmacılar, yine de bu vaka kümesinde yer alan HIV'in kesin kaynağının belirsizliğini koruduğunu belirtti.

Rapor, kan bazlı herhangi bir tedavinin, özellikle de iğnelerin ve diğer ekipmanların uygun şekilde sterilize edilmemesi durumunda, HIV bulaşması için potansiyel bir kaynak olabileceği gerçeğini vurguluyor.

Araştırmacı Anna Stadelman-Behar liderliğindeki ekip, "Kozmetik enjeksiyon hizmetleri sunan spa tesislerinde yeterli enfeksiyon kontrol uygulamalarının gerekli kılınması, HIV ve diğer kan yoluyla bulaşan patojenlerin bulaşmasını önlemeye yardımcı olabilir" sonucuna vardı.

Kaynak: Haber Merkezi