Seren SABUNCU

Mersin’in yatırımlarda noksan bırakılması devamlılığını sürdürüyor. Tam tamına 13 yıl önce yapımına başlanan ve son olarak ‘2024’ün ocak ayında açıyoruz’ denilen Çukurova Havalimanı hâlâ açılmadı. Vatandaşlar tarafından konuya ilişkin tepkiler yükselirken, Mersin’in kaderine terk edilmiş bir kent olduğu yine gözler önüne serildi.

Turizmi canlandırmaya yönelik önemli adımlar arasında sayılan Çukurova Havalimanı’nın açılacağına dair verilen müjdenin üzerinden tam 13 yıl geçti. Açılış yapılmasından, test sürüşlerine kadar yapılan haberler vatandaşı heyecanlandırırken sürekli ertelenen ama en nihayetinde ocak ayında açılacağı söylenen havalimanı henüz açılmadı.

MERSİN MAKUS TALİHİNİ YİNE YENEMEDİ MERSİN MAKUS TALİHİNİ YİNE YENEMEDİ4

Mersin'de AK Parti Binası Önündeki Adalet Nöbetine Polis Engeli Mersin'de AK Parti Binası Önündeki Adalet Nöbetine Polis Engeli

NEREDEN NEREYE?

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinin üzerinde yükselen Çukurova Bölgesel Havalimanı için 2011'den bugüne kadar üç kez temel atıldı, 2018'in 29 Ekim'inde açılması planlanan havalimanı bir türlü bitirilmemişti. Projenin ilk gündeme geldiği yıllarda (2008) Ulaştırma Bakanlığı’nın koltuğunda Binali Yıldırım oturuyordu. Çok geçmeden projeye başlandı. ÇED başvuru dosyası hazırlandı. Eylül 2009 tarihli dosyada verimli tarım alanları sadece yeni havalimanının yapım maliyetini arttıran unsur olarak görüldü. 27 Mart 2010'da, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı, Recep Tayyip Erdoğan’ın ise Başbakan olduğu dönemde Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı’yla Tarsus’un verimli tarım arazileri havalimanı için acil kamulaştırıldı. Tepkilere rağmen söz konusu alan ihaleye edildi. Bu ilk ihale tarihi 2011 olup Mart 2016’da bitirilmesi planlanıyordu. Mayıs 2013 tarihinde temel atıldı fakat temel atıldıktan 1 yıl sonra ihalesi verilen şirket olan Skyline Havacılık ile Zonguldak Özel Sivil Havacılık Ortak Girişim Grubu’nun iflas ettiği duyuruldu.

2014 tarihinde inşaat tamamen dururken Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin (DHMİ) şirketle yaptığı sözleşmeyi feshetmesi ise 2015’i buldu. Ardından birçok kez ihaleye çıkıldı fakat teknik değerlendirme çalışmalarının devam etmesi gerekçe gösterilerek ertelendi.

Mayıs 2013’teki ilk temel atma töreninden yaklaşık 4 yıl sonra Mart 2017'de havalimanının ikinci temel atma töreni yapıldı. Havalimanının açılışı olarak bu kez 29 Ekim 2018 tarihi gösterildi.

DHMİ 24 Aralık 2019’da projenin üstyapı tesislerinin yapımı, iç ve dış hatlar terminali ile mütemmimlerinin işletilmesi için Yap-İşlet-Devlet modeliyle Aralık 2019’da bir ihale açtı. İhalenin "kapalı teklif alma usulü" ile 4 Şubat 2020'de yapılacağı duyurdu. Fakat ihale gerçekleştirilmeyerek 16 Mart 2020'ye ertelendi. 20 Kasım’da yapılan dokuzuncu ve son ihale Favori İşletmecilik AŞ/YAKO Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret AŞ ortak girişimine verildi.

Birçok ihale süreci geçiren birçok bakan eskiten bu projeye son olarak 29 Ekim 2023 tarihinden ocak ayı 2024 tarihine alındı. Fakat Ocak ayının bitmesine 2 gün kalmasına rağmen herhangi bir açılma söz konusu olmazken ilgili ve yetkili mercilerden de bir açıklama gelmedi.

Yatırımdan yana yüzü bir türlü gülmeyen Mersin için vatandaşlar,  ‘yine kaderine terk edildi’ yorumunda bulundu.

Kaynak: İmece Gazetesi