Enes KAPLAN/Ahmet PETEK

Mersin Kent Konseyi, Kent Çalışma Grubu ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu üyeleri ile düzenlediği basın açıklamasında, 'Mersin'in ilk sahibi deniz kaplumbağalarıdır. Onların yaşam haklarına beraber sahip çıkmalıyız' dedi.

'ALANIN KORUMA ALTINA ALINMASINI TALEP EDİYORUZ'

Adana’nın Çöplük İsyanı: "Halk Sağlığını Tehdit Ediyor" Adana’nın Çöplük İsyanı: "Halk Sağlığını Tehdit Ediyor"

Ortak yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

'Akdeniz ve Türkiye kıyıları, dünya denizlerinde yaşayan 7 deniz kaplumbağası türünden 2 türe ev sahipliği yapmaktadır: Caretta Caretta ve Chenolia Mydas. Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında resmi olarak tanınan 21 adet yuvalama plajından 5 tanesi yaşadığımız şehir olan mersinde bulunmaktadır. Ne yazık ki son 200 yıldaki insan faaliyetleri, dünyadaki kara ve su ekosistemlerinin vazgeçilmez bir parçası olan bu eski denizcilerin, Mersine ilk yerleşen deniz kaplumbağalarının gelecek yıllarda hayatta kalma şanslarını büyük oranda azaltmaktadır.

Deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarının ihlal edildiği ve işgal edildiğini belirten Konsey 'Bern, CITES, IUCN, Biyoçeşitlilik gibi pek çok ulusal ve uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan nesli tehlike altında olan Deniz kaplumbağalarının Mersin'de bulunan 5 üreme alanından birisi de Davultepe 100. Yıl(Gümüşkum) kumsalıdır. Fakat bu alan özelleştirildikten sonra kumsalın yapısı bozuldu. Deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığı alanlar işgal edilmekte ve masa, sandalyeler kumsala yerleştirilerek eğlence organizasyonlar dahi düzenlenmektedir. Bu durum deniz canlılarını korkutmakta ve bu yüzden deniz canlıları yuvalama yapmayı bırakmaya başlamaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası sözleşmeler aykırı olan bu durum giderilmeli nesli tükenmekte olan deniz Kaplumbağalarının ve endemik bitki alanını kıyı ekosistemini yok eden faaliyetler acilen durdurulmalıdır.

16 Haziran Dünya Deniz Kaplumbağalarını Koruma Günü'nde bir kez daha vurguluyor ve alanın koruma altına alınmasını talep ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi