İBB Operasyonunda 2. Dalga: İmamoğlu'nun Görüşme Yaptığı Otelin Müdürleri İçin Karar Verildi İBB Operasyonunda 2. Dalga: İmamoğlu'nun Görüşme Yaptığı Otelin Müdürleri İçin Karar Verildi

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’de katıldığı bir programda Yedisu Fayı’na ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Görür, 250 yıllık bir periyoda sahip olan Yedisu Fayı’nda bu sürenin dolduğunu belirterek, “Eli kulağında” ifadesini kullandı. Görür'ün açıklamaları, bölgenin deprem riski konusundaki endişeleri yeniden gündeme taşıdı.

Depremsellik Üzerine Uyarılar

Bingöl Belediyesi Konferans Salonu'nda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” başlıklı programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye'nin levha sınırlarında yer aldığına dikkat çekti. Anadolu ve Avrasya levhaları arasındaki sürekli hareketin büyük bir enerji birikimine neden olduğunu vurgulayan Görür, “Faylar stresle dolar. Her yıl 1-2 santimetre hareket ettikçe bu stres faylara yüklenir. Bu süreç aynen kumbara gibi işler” dedi.

“Depremleri Engelleyemeyiz”

Doğu Anadolu Fayı ile Kuzey Anadolu Fayı’nın zamanı geldiğinde mutlaka deprem üreteceğini belirten Görür, "Bunu asla engelleyemezsiniz" diyerek deprem öncesi alınacak tedbirlerin önemine işaret etti. Depremlerin her gün veya her hafta olmadığını ancak zamanı geldiğinde kaçınılmaz olduğunu kaydeden Görür, şunları söyledi:

“250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayı'nın eli kulağındadır. Bunu kesin söylüyorum, sizi korkutmak için değil, bilimsel verilere dayanarak söylüyorum. 1939’da Erzincan depreminde yaklaşık 40 bin kişi öldü. Erzincan ile Karlıova arasında kalan Yedisu Fayı, o zaman bile kırılmadı. En son 1784 yılında kırıldı. O günden bu yana 250 yıl geçti, stres doldu. Üstelik çevredeki depremler bu faya enerji transferi yapıyor. Bu nedenle 'kırıldı kırılacak' demem kehanet değil, bilimdir.”

“Önemli Olan Depremi Değil, Direnci Konuşmak”

Prof. Dr. Görür, depremin ne zaman olacağını bilmenin mümkün olmadığını ancak risklerin bilimsel olarak ortaya konulabileceğini vurguladı. Esas odaklanılması gereken konunun, Bingöl’ün nasıl deprem dirençli bir kent haline getirileceği olduğunu belirten Görür, yerel yöneticilere ve halka hazırlıklı olma çağrısında bulundu.

Naci Gorur Istanbul Arastirmasina Tepki Gosterdi

Naci Görür Kimdir?

Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye’nin önde gelen yer bilimcilerinden biri olup, özellikle deprem riskleri konusunda yaptığı bilimsel çalışmalar ve kamuoyu uyarılarıyla tanınıyor. Daha önce Maraş, Elazığ, İstanbul ve Hatay gibi birçok il için önceden yaptığı uyarılar, yaşanan depremler sonrası gündem olmuştu.

Yedisu Fayı ise Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğu ucunda yer almakta ve 1784’ten bu yana büyük bir deprem üretmemiş durumda. Bu nedenle fay üzerinde ciddi bir stres birikimi olduğu bilimsel raporlara da yansımış durumda.

Naci Gorur Den Bingol Kibris Ve Marmara Icin Deprem Uyarisi

Kaynak: Haber Merkezi