Tuğçe Dokumacı

Mersin’in akciğerleri olarak da bilinen Atatürk Parkı’nın, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), genişleme projesi ile yok edilmek istenmesine karşı kentte mücadele her geçen gün daha etkin bir şekilde devam ediyor. 

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), bu projeye karşın eylemlerini sürdürmeye devam ediyor. Mersin Çevre Platformu, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MPI) tarafından yürütülen ve Akdeniz ilçesinin en geniş yeşil alanı olan Atatürk Parkı’nı içerisine alan “Liman Genişletme Projesine” karşı yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. MERÇED'in, "Atatürk Parkında Liman İstemiyoruz" sloganıyla düzenlediği etkinlik, 27 Nisan 2024 Cumartesi günü saat 12:00'de Mersin'in Akdeniz ilçesindeki Özgür Çocuk Parkı'nda gerçekleşti. 

İlk olarak Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yapan grup, daha sonra pankart ve dövizleri taşıyarak Atatürk Parkı’na yürüdü.

Atatürk Parkı Liman Genişletme Projesiyle Karşı Karşıya

Mersin'de yerli ve yabancı yüzlerce vatandaş, yüzde 90'ı yabancı yatırımcılara ait olan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP) tarafından, şehrin kalbine hançer vuracak Liman Genişletme Projesine karşı seslerini yükseltmek için sokağa döküldü. Hükümetin Mersin için vaat ettiği Konteyner Limanı'nın unutulduğu ve MIP Şirketi'nin rant peşinde koşarak Atatürk Parkı'nda denizi doldurma işlemine başladığı belirtiliyor.

Mersin Çevre Platformu ve meslek odalarının başını çektiği tepkilerle yankı bulan eylemde, "Atatürk Parkı'nda liman yapılamaz", "Ranta geçit vermeyeceğiz", "Atatürk Parkı'na dokunma" gibi pankartlar taşındı. 

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü Başkanı Ahmet Paket, küresel iklim krizine ve bu projenin bilimsel temellere aykırılığına dikkat çekerken, halkın ve doğanın sağlığını tehlikeye atacak olan bu duruma karşı kentin tüm kesimlerinden tepki gelmekte olduğunu belirtti. Projenin kent yaşamına zararlarının yanı sıra, asbest tehdidi oluşturacağı ve yakındaki taş ocaklarından malzeme temininin tarım alanlarını yok edeceği ifade edildi.

İngiltere'de Eurovision Partilerine 'İsrail' İptali İngiltere'de Eurovision Partilerine 'İsrail' İptali

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Örgütü Başkanı Ahmet Paket şu ifadelere yer verdi:

"Liman Genişletme Projesi kapsamında 176 bin metrekarelik dolgu malzemesi Atatürk Parkı’ndan denize dökülecek. Dolgu malzemesinin taşınması ile artacak olan trafik yükü ve oluşacak hava kirliliği, denizin dibinden çıkarılacak asbest zehri, proje bitiminde artacak olan deniz ve kara trafiğinin havamızı, denizimizi ve toprağımızı kirleterek kentimizin sağlığını olumsuz etkileyecektir. Projenin dolgusunda kullanılacak malzemenin kent merkezine, yaşam alanlarına, su ve tarım alanlarına çok yakın olan taş ocaklarından temin edilecek olması birçok soruna neden olacaktır. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin de herkes karşıdır. Atatürk Parkı halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını, Atatürk Parkı'na sahip çıkmaya davet ediyoruz” 

"Ayrıca bu proje, kıyıların herkesin eşit ve serbest olarak kullanım hakkını ihlal edeceğini, kamu yararı ilkesine aykırı olacağı ortadadır. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak hukuksuz ve antidemokratik olan bu projeye Mersin de herkes karşıdır. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkını, Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz”

Atatürk Parkı'nı savunma ve sahiplenme çağrısı

Mersin'in yeşil alanlarının ve sahil haklarının korunması adına, halkın ve çeşitli meslek odalarının güçlü bir şekilde karşı çıktığı Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP) Şirketi'nin Liman Genişletme Projesi, şehrin sosyal ve ekolojik dengesini tehdit ediyor. Hükümetin yıllardır bekletilen Konteyner Limanı yatırımının unutulduğu bu süreçte, MIP Şirketi'nin Atatürk Parkı'nda başlattığı çalışmalar, parkın MIP A.Ş. tarafından işgal edilerek tamamen konteynerlerle dolması endişesini doğuruyor. Kentin sağlığını ve doğal yaşamını olumsuz etkileyecek olan bu projeye karşı Mersinliler, halka açık olan Atatürk Parkı'nı savunma ve sahiplenme çağrısında bulunuyor.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı