HABER: Meryem KARADAĞ

Kentte yaşanabilecek su sorununa karşı özellikle Pamukluk Barajı'nda yapılması planlanan ancak yıllardır yapılmayan isale hattının bu sorunu ortadan kaldırma açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Seçer, 'Şu anda Berdan'da yüzde 24 doluluk var, 160 milyon metreküp de barajın kapasitesi. Yine Pamukluk'ta da yüzde 34,8 doluluk var, onun da 260 milyon metreküp kapasitesi var. Bunlar DSİ'nin rakamları. Berdan'da 3,8 metreküp/saniyelik bir su alıyoruz. Yine oradan sulamaya bir günde 6,7 metreküp su veriliyor, ikisinin toplamı 10,5. Berdan'a giren suya bakıyorum 10,7. Yani aşağı yukarı 0,2 metreküp de bir su fazlalığı var. Şimdi bu kritik. Kırmızı ışık yanıyor, alarm veriyor. Pamukluk orada bekliyor bu ayrı, Pamukluk'ta da giriş 1,1 metreküp saniyede, çıkış yok zaten orada' şeklinde konuştu.

'Pamukluk Barajı isale hattını yaptığımız zaman muazzam olacak'
Pamukluk Barajı'nın kentin emniyet supabı olduğunu, ancak isale hattı olmamasından dolayı sadece Berdan Barajı'ndan su çekildiğini söyleyen Seçer, 'Bu isale hattını yaptığımız zaman bizim elektrik enerjisi sorunu ortadan kaldırılır. Giderler düşecek, maliyete yansıyacak, fiyatlar düşecek; yani muazzam bir şey olacak. Oradaki farkı biz yatırıma dönüştürürsek Mersin'in altyapı sorunu kalmaz, bir tane demode arıtma kalmaz, patlayan, çatlayan içme suyu şebekesi kalmaz. Onun için 'Pamukluk, Pamukluk, Pamukluk' diyorum. Tam 7 yıl önce 2016'da bunun sözleşmesi yapılmış, sekizinci yıl içerisindeyiz. İsale hattı ve arıtma tesisi 40 bin metreküp, MESKİ'ye toplam yatırım bedelinin yüzde 44'ü olarak protokolle bağlanmış, geri ödemesi 30 yıl' diye konuştu.

'Berdan Barajı ile Pamukluk Barajı birbirinin yedeği olacaklar, müthiş bir şey'
Mersin için ikinci isale hattının şart olduğunu ancak bürokratik sürecin süreci fazlasıyla uzattığına vurgu yapan Başkan Seçer, düzenli katı atık depolama tesisi için geri giden hibenin de ciddi bir kayıp olduğunu söyledi. Başkan Seçer, 'Yaklaşık yarım milyar liralık bir yatırım, hibe bu. Maalesef geri gitmiş hibe. Böyle bir durumu yaşıyoruz. İsale hattı Mersin için şart. Cazibe ile su gelecek. Artık Mersin'in su, susuzluk, su fiyatları, gündemden çıkacak. Pamukluk Barajı ayrı bir isale hattı, ikinci bir isale hattı, Berdan Barajı ile birbirinin yedeği olacaklar, müthiş bir şey. Mersin'in her hal ve şartta fazlasıyla suyu olacak. Bunu ben çok önemsiyorum' şeklinde konuştu.


Fotoğraf Çekmek İsterken Çayda Boğuldu Fotoğraf Çekmek İsterken Çayda Boğuldu

Editör: Haber Merkezi