Yunanistan, 1700'lerde kilise olarak inşa edilen, 1453'te İstanbul'un Osmanlı tarafından fethinden sonra cami olarak kullanılan ve 1945 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye'nin cami olarak ibadete açılmasına tepki gösterdi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, Kariye’nin cami olarak ibadete açılmasının ‘UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki statüsüne hakaret niteliğinde’ olduğu belirtildi. 

Ankara’nın ‘uluslararası kamuoyuna meydan okuduğunu’ savunan bakanlığın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:  "Anıtların evrensel karakterinin korunması, dini ve kültürel mirasın korunmasına yönelik uluslararası standartlara riayet edilmesi, tüm devletleri bağlayan açık bir uluslararası yükümlülüktür.”

Özel: "1 Milyon Tane Öğretmen Var Ama Onları Atayan Yok" Özel: "1 Milyon Tane Öğretmen Var Ama Onları Atayan Yok"

FRESKLER KAPATILMIŞTI

2020'de statüsü değiştirilen Kariye, içindeki fresklerin ibadet hazırlıkları kapsamında kapatılmasıyla gündeme gelmişti. Camide otomatik perdeleme sistemi kullanıldığı açıklanmıştı. UNESCO'ya bağlı Dünya Mirası Komitesi, 2021 yılında Ayasofya ve Kariye'de yapılan değişikliklerle ilgili güncellenmiş rapor sunması için Türkiye'ye 1 Şubat 2022 tarihine kadar süre tanımış, Dışişleri Bakanlığı ise talebin 'taraflı ve siyasi saiklerle kaleme alındığını' belirterek Komite'ye ret yanıtı vermişti.

Kaynak: Haber Merkezi