Akran zorbalığı önceleri öğrencilerin kendi istekleri yerine gelsin diye diğer öğrencilere uyguladıkları fiziksel şiddet olarak tanımlanmaktaydı. Fakat artık akran zorbalığı biraz daha farklı tanımlanmaktadır. Kurban ve zorba arasında güç dengesizliği bulunan ve tekrarlanan her türlü fiziksel ve psikolojik şiddet, agresif davranış gösterisi akran zorbalığı kategorisine girmektedir. Akran zorbalığı ve şiddet benzer özellikler gösterse de ikisi birbirinden farklı şeylerdir. Bir eylemin akran zorbalığı olarak görülmesi için yalnızca şiddet içermesi yeterli değildir. 'Güç dengesizliği' ve 'tekrarlanması' diğer koşullar arasında yer almaktadır. Akran zorbalığı; çocuklar arasında bilerek, isteyerek, düzenli ve planlı şekilde tekrarlanan, çocuklara zarar veren, çocuğun mental açıdan problem yaşamasına neden olan durum olduğundan bahsetmiştik. Akran zorbalığı duygusal ve fiziksel olarak ortaya çıkan, çocuğun sağlığını olumsuz etkileyen toplumsal bir konudur. Çocukların birbirlerine karşı ne kadar acımasız olduğunu genelde duyarız.

Bu yüzden son zamanlarda sık sık akran zorbalığını duymaya başladık. Akran zorbalığını ruh sağlığı çalışanları tarafından şöyle tanımlanır: Akran zorbalığının üç şartı vardır. Çocuklar arasındaki güç dengesizliği, devamlılık arz etmesi, bilerek ve isteyerek devam etmesi. Fiziksel ve duygusal açıdan çocuğu olumsuz etkileyen durumun tekrarlamasından ziyade çocukta bıraktığı hasar önemlidir. Zorbalık, birinin sağlığına zarar vermek için kelimeler veya eylemler tekrar tekrar kullanıldığında ortaya çıkar. Yanlışlıkla incitici şeyler söyleyebileceğimiz veya yapabileceğimiz zamanlar olsa da, zorbalığın kasıtlı ve sistematik bir davranış olduğunu anlamak önemlidir. Bir kişinin gözünü korkutulmuş, tehdit edilmiş veya güçsüz hissettirmek için bilerek yapılır ve genellikle devam eder. Akran zorbalığı yapanların bazı ortak karakteristik özelilikleri vardır. Zorbalık, fiziksel, sözlü ya da psikolojik yollarla kasıtlı olarak eziyet etmektir. Vurmak, itmek, lakap takmak, tehdit etmek ve alay etmekten para ve mal gaspına kadar değişebilir. Bazı çocuklar, diğerlerinden kaçınarak ve onlar hakkında söylentiler yayarak zorbalık yapar. Diğerleri, başkalarıyla alay etmek veya duygularını incitmek için sosyal medyayı veya elektronik mesajlaşmayı kullanır. Bazen çocuklar başkalarına eziyet eder, çünkü kendilerine de böyle davranılır. Herkesin düzenli olarak sinirlendiği, bağırdığı veya birbirine isim taktığı ailelerden veya diğer ortamlardan geldikleri için davranışlarının normal olduğunu düşünebilirler.

Günümüzde çok sık karşılaşılan akran zorbalığı eğer önlenemez ise çok ciddi psikolojik sorunlara yol açabilir. Bu nedenle çocuk ve ergenlerde görüldüğünde uzman desteği ile doğru şekilde müdahale edilmesi gerekir. Akran zorbalığı, bir çocuğun veya ergenin yaşıtları tarafından zarar verici davranışlara tekrar tekrar maruz kalmasıdır. Akran zorbalığı; fiziksel, sözlü, sosyal ya da çevrimiçi olarak birçok türde yapılmaktadır. Zorbalık bireysel yaşanmakla birlikte bir bireyin bir grup tarafından zorbalığa maruz kalması durumları da mevcuttur.