Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte çiftçileri ve vatandaşları önemli bir konuda uyardı: Anız yakmak hem doğaya hem de insan hayatına büyük zarar veriyor ve hukuken suç teşkil ediyor. Müdürlüğün sosyal medya hesaplarından yapılan bilgilendirmede, “Anız yakmak SUÇTUR!” vurgusu yapıldı ve anız yangınlarının olumsuz sonuçlarına dikkat çekildi.

Barış Yarkadaş; "Dua Edin Kemal Bey Konuşmasın"
Barış Yarkadaş; "Dua Edin Kemal Bey Konuşmasın"
İçeriği Görüntüle

Anız nedir?

Anız, hasat edilen tarım ürünlerinin ardından tarlada kalan sap, kök ve diğer bitkisel artıkların genel adıdır. Özellikle buğday, arpa gibi tahıllar biçildikten sonra tarlada kalan kuru saplara anız denir. Tarımsal üretim sonrasında bu artıkların yakılarak temizlenmesi, hem zaman hem de iş gücünden tasarruf gibi yanlış gerekçelerle bazı üreticiler tarafından hâlâ uygulanmaktadır.

Anız yakmanın zararları neler?

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklamasında belirtildiği gibi anız yangınları;

Ormanları tehdit ediyor: Kontrolsüzce yayılan yangınlar orman alanlarına sıçrayarak geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açabiliyor.
Canlı yaşamını yok ediyor: Toprakta yaşayan faydalı mikroorganizmalar, böcekler, kuşlar ve diğer canlılar yok oluyor; doğal denge bozuluyor.

Toprak verimliliğini azaltıyor: Anız yangını sonucu topraktaki organik madde oranı düşüyor, erozyon riski artıyor ve toprak yapısı zarar görüyor.

Hava kirliliğine yol açıyor: Yoğun duman, hem çevre sağlığını tehdit ediyor hem de trafik kazalarına sebep olabilecek görüş mesafesi kayıplarına neden olabiliyor.

Müdürlükten çağrı: “Geleceğimizi birlikte koruyalım”

Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün açıklamasında, “Yangınlara sebep olmayalım; geleceğimizi hep birlikte koruyalım” ifadesiyle hem çiftçilere hem de vatandaşlara duyarlılık çağrısı yapıldı.

Kaynak: Tuğçe Dokumacı