“İşte Benim Stilim” isimli moda yarışmasında tanınan ve daha sonra sosyal medyada fenomen olan Bahar ve Nihal Candan (Gülnihal Çiçek) kardeşler ile Hacı İsrafil Sağlam, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında “kara para aklama” iddiasıyla 14 Kasım Salı günü gözaltına alındı. Gözaltına alınan Candan kardeşler ve Sağlam’ın işlemleri Gayrettepe’deki İstanbul Asayiş Müdürlüğü’nde devam ediyor.

bahar-nihal-candan-aa-2141073-1200x675

Candan kardeşler ve Sağlam, daha önce “nitelikli dolandırıcılık” konusuyla ilgili bir suç örgütüne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alındı.

Operasyon 2020’ye uzanıyor

İstanbul Emniyeti Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri 2020’de, otomobil dolandırıcılığı ihbarları nedeniyle soruşturma başlattı. Eren Koç’un liderliğini yaptığı suç örgütüne ilk operasyon 21 Haziran 2020’de düzenlendi.

Suç örgütünün elde ettiği paralarla Tokat’ta hayvan yetiştirdiği tespit edildi. Operasyonda, 275 büyükbaş, 473 de küçükbaş hayvan bulundu. 24 kişi gözaltına alınırken, operasyonda 90 milyon lira ele geçirildi. Olaydan 29 kişinin mağdur edildiği belirtildi.

nihal-candan-ve-bahar-candan-gozaltina-alindi

Suç örgütüne yönelik 2020 yılında başlayan ve altı ay önce (3 Mayıs) zincirleme devam eden soruşturma kapsamında beş kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında Onur Apaydın da yer aldı.

Tutuklananların, devlet kurumlarından ihale yoluyla sözde ucuza araç alıp, mağdurlara ucuz araç satışı yaparak güven kazandıkları ve bu yöntemle para topladıkları belirlendi. AA’daki habere göre 13 kişiden 10 milyon lira toplandı. Mağdurlara da geri ödeme ve herhangi bir araç teslimi yapılmadı.

1-i6kd_cover-1200x675

İran'da 5 Günlük Ulusal Yas İlan Edildi İran'da 5 Günlük Ulusal Yas İlan Edildi

Onur Apaydın’ın lüks restoranlara çağırarak mağdurlara araçları tanıttığı tespit edildi. Candan kardeşlerin de Apaydın ile bağlantılı oldukları, bu tanıtımlara katıldıkları ileri sürüldü. İddiaya göre Candan kardeşler, tanıtımlarda araç almak isteyen birçok kişiden para aldı. Ancak araçlar bu kişilere teslim edilmedi.

Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı:

“Yazılı ve görsel medya organlarında ‘Fenomen Bahar ve Nihal Candan  sazan sarmalı vurgunu ile suçlanıyor’ içerikli haberler nedeniyle basın  açıklaması yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.  Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından ‘örgüt faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından yürütülen soruşturmada; 2020, 2021 ve 2022 yıllarında 79 mağdurun dolandırıldığı tespit edilmiştir. Soruşturma kapsamında; şüpheliler A.B.C., G.Ç. ve H.İ.S. 14/11/2023  tarihinde suç örgütüne üye olma ve suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama’ suçlarından gözaltına alınmıştır. Soruşturma kapsamında maddi gerçeğin her yönüyle açığa çıkarılması ve  sorumlular hakkında yasal gereğine tevessül edilmesi amacıyla tüm işlemler etkin  biçimde yapılmaktadır.”

candan-kardesler-gizli-kasa-iddiasi

Örgüt liderine hapis cezası istemi

Öte yandan savcılık, ucuza araç sattıklarını söyleyerek 66 kişiyi dolandırdığına ilişkin davada esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Örgüt lideri Eren Koç hakkında, “suç örgütü kurmak ve yönetmek” ve 66 kez “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından da 400 yıldan bin 328 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Sanık Onur Apaydın’ın ise “suç örgütüne üye olmak” suçundan iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istenirken dolandırıcılık suçundan delil bulunmadığından beraatına karar verilmesi istendi. Öte yandan mütalaada diğer sanıkların da değişen oranlarda hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Kaynak: Haber Merkezi