Meryem KARADAĞ/Rabia ARSLAN

Mersin Büyükşehir Belediyesi(MBB)'nin Haziran ayı 1. Birleşim toplantısında MBB Başkanı Vahap Seçer, Zafer Çarşısı'nın ciddi bir bakım ve onarım görmesi gerektiğini de vurgulayarak, 'Çarşı yapı olarak güvenli bir yer olmaktan çıkmış durumda. Birçok dükkanın bakıma ihtiyacı var. Tavanından, betonuna ve altyapısına kadar çok büyük sorunların olduğu bir bölgeyi konuşuyoruz. Sadece bu durum bile başlı başına buranın tahliye edilmesi gereken bir yer olduğunu gösteriyor' şeklinde konuşmuştu. Bu konuşmanın ardından Zafer Çarşısı esnafı bir araya geldi ve Başkan Seçer'e yerinde restorasyon çağrısı yaptılar.

'MERSİN'E GÜZEL BİR ÇARŞI KAZANDIRALIM '
Esnaf adına konuşan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, 'Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye başkanı seçilmeden önce bizleri ziyaret edip, restore sözü vermişti. Seçildikten sonra da bizim bulunduğumuz bölgeyi yıkacağını, esnafları mağdur etmeyeceğini söyledi. Şimdi ise bizi buradan çıkartmak istiyor. Bizler her seferinde merkezinde esnafın olduğu her projeye destek sözü verdik. Biz burada yerinde dönüşüm istiyoruz' diye konuştu.
Başkan Algüllü, ' Tarihi Zafer Çarşıs'ının hukuksal süreci devam ediyor. Geçen gün gerçekleşen mecliste yanlış bilgiler verilmiştir. Mersin'e doğru bilgi vermeleri gerekmektedir. Büyükşehir Belediye başkanımıza saygı dilimizi koruyarak tekrardan sesleniyorum. Mevcut alanda bizim bildiğimiz İzmir'den mimarlara çizdirilen açık AVM ve meydan projesinde bu esnaf neden yok? Büyükşehir belediye başkanımız buna cevap versin, biz burada yıkıma karşı değiliz. Esnafın başına yıkılmasına karşıyız. Neden mevcut alanda dönüşüm yapılarak esnafa yeni yerleri tahsis edilmesi projesine yanaşmıyor? Buranın tamamını meydan yapacaksa, ki öyle olmadığını biliyoruz, neden Türkiye'ye örnek olacak bir yer altı çarşısı projesine değinmiyor? Büyükşehir belediye başkanımızın yeni yaptığı Çankaya otoparkı üzerindeki meydanın etrafına kent estetiğini bozmadan Mersin'e güzel bir çarşı kazandıralım, bu esnafımızı da oraya taşıyalım. Projemize neden hiç değinmiyor, bütün topu muhalefet kanadına atıyor. Siz bir projede diretiyorsunuz. Kendinizin olmayan ögretmen evinin yerini istiyorsunuz. Biz sizin mevcut yerlerinizden dört farklı proje sunuyoruz' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İran'ın Yanında Olacağız" Cumhurbaşkanı Erdoğan: "İran'ın Yanında Olacağız"


'BİZ HANCI,SİZ YOLCUSUNUZ'

Yıllardır tarihi Zafer Çarşısı'nda olduklarını söyleyen Algüllü, 'Biz kırk yıldır buradayız, siz dört yıldır belediye başkanısınız, yani biz hancı siz yolcusunuz. Kimse dağdan gelip bağdakini kovamaz. Biz seyyar değiliz, buraları gasp etmiş, işgal etmiş değiliz. Bizler buranın resmi kiracılarıyız. İnsanların rızkıyla oynama anlamına gelen bu uygulamadan vazgeçiniz. Gelin hep birlikte güzel bir proje yapalım. Biz de gerginlik istemiyoruz. Lütfen insanları dışlayan bu anlayıştan vaz geçin. Hiç kimse Ali kıran baş kesen değildir. Bu kent sağduyu ile yönetilmeye alışık bir kenttir, bu kent barış kentidir. Gelin bu barışı bozmayalım esnaf olarak ekmeğimizin derdindeyiz. Mevcut alanda restorasyon istiyoruz, bu inadınızdan vazgeçin' diye konuştu.

'BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZIN ALDIĞI KARARLAR KURAN HÜKÜMÜ DEĞİLDİR'
Mevcut tahliye kararından vazgeçilmesine değinen Başkan Algüllü, 'Büyükşehir belediye başkanımızın aldığı kararlar Kuran hükümü değildir, değiştirilmez hükümler değildir. Biz buranın yıkılmasına varız, ama esnafın başına yıkmayın. 'Buraları siz boşaltın, buradan gidin benim elimden bir şey gelmez, yer bulamadım' anlayışı doğru bir anlayış değildir. Mecliste 'biz esnafa yer bulmak zorunda değiliz' diyorsunuz. Bundan altı ay önce şunu söylüyordunuz 'esnafı mağdur etmeyeceğim' ondan üç yıl, seçilmeden önce 'ben buraları restore edeceğim' diyordunuz. Sizin sert yapınız Büyükşehir belediyesinde çalışan on iki bin arkadaşa geçebilir ama bize geçmez' dedi.

Editör: Haber Merkezi