Fransız yönetmen Tulia Ducournau’nun ilk uzun metraj filmi Raw senaryosu, müzikleri, görüntü yönetimi ve oyunculuklarıyla Yeni Fransız Aşırılıklar Sineması’nda yerini aldı. Karakterimiz Justine kendini tanıma sürecinde bulmaya çalıştığı kimliği bütün vahşiliği ile karşımıza çıkıyor. Genç bir kadının yetişkinliğe geçişini ve cinselliği keşfedişini yamyamlık metaforuyla işleyen olay örgüsünde her aşama yeni bir keşif, her keşif ayrı bir sancı. İzleyici karakterle yoğun bir empati kuramasa dahi değişen durum ve bu sancılı aşamalar izleyiciyi içine çekebiliyor.

Tamamı vejetaryen ve veteriner bir ailenin kızı olan Justine kendini veterinerlik fakültesinde ve çaylak eziyeti içinde bulur. Tamamen farklı birine dönüşmeye başlayan Justin’in bu değişimi yönetmenin ustaca işleyişi ile izleyiciye yansıyor. Yönetmenin bir ayna ya da şarkıyla yarattığı sahne kompozisyonları dönüşümün getirdiği yeni karakteri, narsizm etkisine bürünmüş duruşu aşamalarıyla bize aktarıyor. Her dönüşümü kendini ayna karşısında zevkle izleyerek kabullenişi ve benliğini bu şekilde keşfetmesi her insanın az çok empati kurabildiği bir yansıma.

Bilinçaltına hakimiyet kurmaya çalışması, kendi açlığının farkına varması dönüm noktalarından en önemlilerini oluşturuyor. Bilinçaltının beslediği bambaşka dünya için özgürce hareket etmek istemesi, bazen ablasının izlediği yolu göz önünde tutması ona bir çizgi sunarken gerçekliğe anlık dönüşleri esas olanın kendisi olduğunu ayna yansımalarında bize gösteriyor. Her hareketiyle başka bir noktaya taşınan karakter ayna sahnesiyle bize dünyasının aykırılığını ve karmaşasını sunuyor. Bu metaforik araçlarla yönetmenin sunduğu sahneler empati yönünü güçlendirirken bu aykırılığın rahatsız edici yönlerini de bize dokunduruyor. Kullanılan yamyamlık temasının aileden gelen kalıtsal bir dürtü olduğunun abla aracılığıyla verilmesi metafor içinde metaforla nesilden nesile aktarılan tabuları, içselleştirilen yargıları ve normları bize yansıtıyor.

Fransız sinemasının gözde yapımlarından biri olan film izleyiciyi içine çekmeyi başarılı biçimde gerçekleştiriyor.

Yönetmen: Julia Ducournou

Oyuncular: Garance Marillier, Ella Rumpf, Rabah Nait Oufella

Müzik: Jim Williams

Imdb: 7/10

Rotten Tomatoes: %91