İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları ve Gazze'de Hamas ve diğer Filistinli gruplar tarafından rehin tutulan İsraillilerin yakınlarının rehine takası anlaşması talepleri sürerken, dün İsrail'de binlerce eylemci Başbakan Benjamin Netanyahu hükümetinin istifası, erken seçim ve rehinelerin serbest bırakılması için anlaşma yapılması talebiyle sokaklara çıktı. 

İsrail’deki derin siyasi bölünmenin haftasonu yapılan eylemlerle birlikte yeniden kamuoyunun gözlerinin önüne geldiği yorumunu yapan BBC'den Jeremy Bowen'ın haberine göre, savaş, 7 Ekim 2023 öncesinde de benzer bir taleple eylem yapan protestocuların İsrail’in en uzun süre iktidarda kalan Başbakanı Netanyahu’yu görevden uzaklaştırma kararlılığına büyük bir güç vermiş durumda.

31 Mart Pazar akşamı yapılan eylemler sırasında, Kudüs’te polis protestoculara karşı 'kokarca suyu' kullandı. Kudüs’ün kuzeyden güneye uzanan büyük otobanı Begin Bulvarı'na barikat kuran eylemcileri dağıtmak için polis araçlarından eylemcilerin üzerine kötü kokan bu sudan sıkıldı.

Whatsapp Image 2024 04 01 At 09 Djio.jpg

Uzun süredir dile getirilen istifa ve erken seçim sloganlarına, hâlâ Gazze’de tutulan 134 rehinenin serbest kalması için derhal anlaşma yapılmasını isteyen talepler karıştı. Rehinelerin kaçının hayatta olduğu belli değil. Rehinelerin yakınları ve eylemcilerin en büyük kaygısı ise Gazze'deki saldırı ve çatışmalar anlaşma olmadan uzayıp giderse çok daha fazla sayıda rehinenin hayatını kaybetmesi.

Dün akşam, binlerce kişi İsrail Parlamentosu’nun önündeki geniş bulvarları doldurdu. Oğlu Gazze’de askerlik yapan Katia Amorza, bir süreliğine megafonunu bırakarak, “Sabah sekizden beri buradayım. Ve şimdi Netanyahu’ya, gidip bir daha geri gelmemesi için tek yöne birinci sınıf bir bilet satın almaktan memnun olurum. Aynı zamanda, hükümetine aldığı, toplumumuzdaki en kötülerden teker teker seçtiği tüm o insanları da beraberinde götürmesini istiyorum" diye konuştu.

İsrail’in Tapınak Dağı adını verdiği, İslam’ın üçüncü en kutsal camisi El Aksa’nın bulunduğu yerde Yahudilerin ibadet etmesi için kampanya yürüten Haham Yehudah Glick ise protestocuların 'asıl düşmanın' Netanyahu değil Hamas olduğunu unuttuğu görüşünde. Glick,  “Bence çok destek alıyor. Bu insanların dayanamadığı da bu. Bence bu insanlar, bu kadar uzun süredir gösteri yapmalarına karşın Netanyahu’nun hâlâ iktidar olduğu gerçeğini kabullenemiyor. Ve onlara gelip gösteri yapmaları, hislerini yüksek sesle ve açıkça ifade etmeleri çağrısında bulunuyorum, ancak demokrasi ve anarşi arasındaki çok ince çizgiyi aşmamalılar" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, İsrail'de binlerce kişi, Netanyahu hükümetinin istifası, erken seçim ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin geri getirilmesi talebiyle Batı Kudüs'teki İsrail Parlamentosu önünde de çadır kent kurdu. Buna göre, İsrail'de pazar akşamı yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı hükümet karşıtı gösterilerin ardından bazı gruplar Batı Kudüs'teki Parlamento önünde yüzlerce çadır kurarak burada kalmaya başladı.

Whatsapp Image 2024 04 01 At 09 Sjn5.Jpg

Netanyahu hükümetinin istifası, erken seçim ve Gazze'deki İsrailli rehinelerin geri getirilmesini talep eden protesto organizatörü gruplar, Batı Kudüs'teki İsrail Parlamentosu önünde dört gün boyunca çadırlarda kalacaklarını ve gösterilerini sürdüreceklerini açıkladı. Protestocu grupları, İsrail ordusunun Gazze'ye saldırıları 6 aydır devam ederken, Gazze'deki İsrailli rehinelerin evlerine dönemediği durumda, Meclis'in ara tatile girmesini eleştirdi.

İsrail Parlamentosu önündeki Kaplan Caddesi protestocuların kurduğu yüzlerce çadırla doldu. Gece saatlerinde de bazı göstericilerin buraya gelerek çadır kurmaya başladığı görüldü. Meclis önünde çadır kurmaya başlayan İsrailli Gal Kahoonay, İsrail olarak 'çok kötü bir noktada' olduklarını ve 130'dan fazla İsraillinin Gazze Şeridi'nde rehin olduğunu söyledi. 

Kahoonay, "Hükümetten Gazze'deki İsrailli esirleri buraya getirmesini, bu konuda bir şey yapmalarını istiyoruz. Ama hiçbir şey yapmıyorlar. Bunu protesto etmeye geldik" dedi. Bir hafta boyunca çadırda kalmayı planladıklarını belirten Kahoonay, Netanyahu hükümetinin sadece kendi siyasi makamlarını korumaya çalıştığını ve rehinelerin durumunu önemsemediğini dile getirdi.

Dün akşam fıtık ameliyatı olmadan önce düzenlenen kabine toplantısının ardından konuşan Netanyahu ise sokakta protestolar devam ederken düzenlediği basın toplantısında, erken seçim taleplerinin İsrail'i 8 ay boyunca 'felce uğratacağını' ve 'bu durumdan en fazla Hamas'ın memnuniyet duyacağını' savundu.

İzmir'deki Faciaya İlişkin Yeni Bilirkişi Raporu İzmir'deki Faciaya İlişkin Yeni Bilirkişi Raporu

Gazze'deki İsrailli rehinelerin yakınları, cumartesi akşamı da başkent Tel Aviv'de toplandıkları meydandaki gösterilerini sonlandırarak bundan sonra ülke genelinde sokaklara ineceklerini duyurmuştu. İsrail'de Netanyahu'yu 7 Ekim 2023'te Hamas'ın düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısından sorumlu tutan hükümet karşıtı gruplar da gösterilere katılma çağrısı yapmıştı. Hamas ve İsrail arasında Gazze'de ateşkes ve karşılıklı rehine takası için dolaylı müzakerelerin yeni turu pazar Kahire'de başlamıştı.

Kaynak: Haber Merkezi