Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen "Bingöl'ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl" başlıklı konferansta önemli açıklamalarda bulundu. Bingöl Belediyesi konferans salonundaki programa çok sayıda vatandaşla birlikte inşaat mühendisleri de katıldı.

1 Mayıs Öncesi İstanbul'da Gözaltı Operasyonları: 76 Kişi Gözaltında 1 Mayıs Öncesi İstanbul'da Gözaltı Operasyonları: 76 Kişi Gözaltında

Konferansta konuşan Görür, Kuzey Anadolu Fayı'nın en doğusunda yer alan ve Erzincan ile Karlıova arasında uzanan Yedisu Fayı'nın en son 1784 yılında kırıldığını hatırlatarak, "Bu fayın tekrar kırılması için geçen süre 250 yılı doldurmuş durumda. Stres birikimini tamamladı. Bu bilimsel bir gerçek. ‘Yedisu Fayı'nın eli kulağında’ derken, sizi korkutmak için değil, uyarmak için söylüyorum" dedi.

“Deprem Süresi Dolunca Olur”

Görür, Bingöl’ün bir faylar kesişim bölgesi olduğuna dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Bingöl, fayların kesiştiği bir noktada yer alıyor. Bu fayların zamanı dolarsa deprem olur. Depremler her yıl, her hafta olmaz; stres birikimi tamamlandığında olur. Yedisu Fayı’nda bu periyot doldu. 1939 Erzincan depreminde bile bu fay kırılmadı. En son 1784’te büyük bir deprem üretmiş. O günden bu yana 250 yıl geçti. Artık kırılması an meselesi olabilir.”

Görür, depremlerin yalnızca yerel etkilerle sınırlı kalmadığını, çevredeki diğer depremlerin de bu tür kritik fay hatlarına enerji transfer ettiğini belirtti.

"Deprem Olabilir Deyince Deli Sanıyorlar"

Toplumun deprem hafızasının zayıf olduğunu vurgulayan Görür, “Nesiller deprem görmeyince, ‘Dedem bile deprem görmemiş, ne depremi?’ diye düşünüyorlar. Ama doğa bilimle çalışır. 250 yıllık süre dolmuşsa, bu gerçeği göz ardı edemeyiz” dedi.

“Deprem Olmasın Diye Kentlerimizi Dirençli Yapmalıyız”

Depremin zamanının bilinemez olduğunu ancak zararlarının azaltılabileceğini belirten Prof. Dr. Görür, “Zamanı bilemeyiz ama kenti hazırlayabiliriz. Bingöl’ü terk edemeyeceğimize, fayları yok sayamayacağımıza göre, bu şehri deprem dirençli hale getirmeliyiz. Deprem dirençli kent, büyük depremde minimum can ve mal kaybı yaşayan kenttir. 6 Şubat’ta Türkiye binlerce kayıp verirken, Tayvan benzer büyüklükte bir depremde sadece 10 can kaybı yaşadı. Çünkü Tayvan deprem dirençliydi, biz değildik” diye konuştu.

Konferans Öncesi Su Baskını

Konferans öncesinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle belediye binasındaki su pompasının arızalanması sonucu konferans salonunun bir bölümü su altında kaldı. Prof. Dr. Naci Görür’ün konuşması öncesi salon, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle su baskınından arındırıldı.

Ne Olmuştu?

Yedisu Fayı, Kuzey Anadolu Fayı’nın en doğusunda yer almakta ve 1784 yılından bu yana büyük bir deprem üretmemiştir. 1939 Erzincan Depremi’nde bile kırılmayan bu fay, uzmanlara göre yeniden hareket etmek için gereken stres birikimini tamamlamış durumda. Prof. Dr. Naci Görür daha önce de birçok kez bu bölgedeki potansiyel tehlikeye dikkat çekmiş, yerel yönetimleri ve vatandaşları bilimsel verilere dayalı hazırlık yapmaları yönünde uyarmıştı.

Kaynak: Haber Merkezi