Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), mart ayına ilişkin yoksulluk ve açlık sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Bu kapsamda, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırının 54 bin 700 TL'ye, açlık sınırının ise 16 bin 793 TL'ye yükseldiği belirtildi.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DİKKAT ÇEKİYOR

Araştırmaya göre, mart ayında gıda harcamaları aylık yüzde 3,29 artış gösterdi ve senelik bazda ise yüzde 75,09 arttı. Türk-İş'in açıklamasında, marketlerde bazı ürünlerde ramazan ayı indirimleri görülse de özellikle gıda fiyatlarında artışın devam ettiği vurgulandı. Bu durumun, dar ve sabit gelirli kesimleri etkileyerek geçim koşullarını daha da ağırlaştırdığı belirtildi.

SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞÜŞTE

Açıklamada, temel mal ve hizmetlerdeki artışın geçim şartlarını olumsuz etkilediği ifade edildi. Ücret gelirlerinin satın alma gücünün her geçen ay düşmeye devam ettiği vurgulandı. Türk-İş'in araştırmasına göre, Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı beslenmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması (açlık sınırı) 16.792,99 TL olarak hesaplandı. Bu harcamalara ek olarak giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık gibi diğer temel ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 54.700,32 TL olarak belirlendi.

Pirinç Fiyatları 15 Yılın En Yüksek Seviyesinde Pirinç Fiyatları 15 Yılın En Yüksek Seviyesinde

BEKÂR ÇALIŞANLARIN YAŞAM MALİYETİ ARTTI

Türk-İş'in araştırmasına göre, bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 21.831,13 TL'ye yükseldi. Bu rakamlar, ülkedeki yaşam maliyetinin arttığını ve gelir ile gider arasındaki makasın giderek açıldığını gösteriyor.

Bu sonuçlar, Türkiye'de yaşanan ekonomik koşulların ve enflasyonun, vatandaşların günlük yaşamlarını nasıl etkilediğine dair önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: Haber Merkezi