Moskova Bisiklet Severler Derneği, Rus yazar Tolstoy’a bisiklet hediye ederken o bisikletin ‘’Tolstoy’un Bisikleti’’ adıyla, 1865’ten günümüze kadar bir metafora dönüşeceğini biliyor muydu bilinmez ama o dönem 67 yaşında olan Tolstoy, oğlunu kaybetmenin acısını yıllar sonra bisiklet sürmeyi öğrenerek bir nebzede olsa dindirmeye çalışmıştır. Onun o yaşta böyle bir beceriyi edinmesi, insanın yaşının veya durumunun yeni bir şey öğrenmesine engel olmadığını gösteren güçlü bir sembol haline gelmiştir. Günümüzde Tolstoy’un bisikleti kavramı, özellikle öğrenmenin yaşam boyu süren bir süreç olduğunu ve hiçbir zaman "çok geç" olmadığını anlatmak için kullanılır. Farklı alanlarda farklı kişilerin benzer örneklerini bulabiliriz.
1960'ların başında Spider-Man, Hulk, X-Men gibi karakterlerle çizgi roman dünyasında devrim yaratan Stan Lee, çocuk yaşta yazmaya başlasa da dünya çapındaki en büyük başarılarını elde ettiğinde 50 sine merdiven dayamıştı.
Birçok farklı sektörde çalıştıktan sonra emekli olan Harlan Sanders, dünya çapında tanınan bir restoran zinciri kurmayı başardı. KFC’yi 65 yaşında kurdu.
Birçoğumuzun tanıdığı Morgan Freeman’ın, uzun yıllar tiyatro ve TV projelerinde çalıştıktan sonra, kendisini dünya çapında bir oyuncu yapan projelerde yer almaya başlaması 50'li yaşlarındaydı.
Ray Kroc, McDonald's'ın franchise sistemini geliştirerek onu küresel bir fastfood devi haline getirdiğinde 52 yaşındaydı.
65 yaşında ilk kitabını yayımlayan Yazar Laura Ingalls Wilder Küçük Ev serisiyle tanındı ve hayat hikayesini 60'lı yaşlarından sonra kaleme aldı.
Henry Ford, Ford Motor Company’yi kurduğunda 45 yaşındaydı. Otomobil endüstrisinde devrim yaratan Ford, montaj hattı üretim tekniğini kullanarak milyonlarca kişiye ulaşmayı başardı.
Benzer örnekler ülkemizde de var.
Yazar Ayşe Kulin, yazarlık kariyerine geç başlamasına rağmen özellikle "Adı: Aylin" ve "Sevdalinka" gibi eserleriyle büyük bir okuyucu kitlesine ulaştığında 40 lı yaşlarının ortalarındaydı.
Haluk Bilginer, uzun yıllar tiyatro ve sinema dünyasında önemli roller üstlendikten sonra 2019'da 65 yaşında Uluslararası Emmy Ödülü'nü kazandı. Bu ödül, onun dünya çapında tanınmasına büyük katkı sağladı.
Orhan Pamuk, 2006 yılında 54 yaşında Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak, Türk edebiyatında önemli bir yer edindi.
Sümer uygarlığı üzerine çalışmaları ile bilinen Muazzez İlmiye Çığ, 90’lı yaşlarına kadar aktif olarak çalışmaya devam etti ve birçok akademik çalışma ve kitaba imza attı. Halen bilgi ve birikimlerini paylaşmaya devam ediyor.
Yorulduğunuz an aklınıza Tolstoy’un bisikletini getirin.
Öğrenebilme hevesinizi hiçbir zaman kaybetmemeniz dileğiyle.