Mersin’in sahibi yok denir ya hep…
Mersin’in sahibi sessiz çoğunluktur; yüksek liyakate sahip olanlar, bilgisini ve deneyimlerini topluma aktarıp ilham verenler, kurum gücünü oluşturanlar, toplumcu ve aydın düşünenler, çıkar gözetmeyenler, hassas değerlerini kullanmayanlar ve kullandırtmayanlar, siyasetin ve siyasetçinin esiri olmayanlardır.
Aslında sessiz değildirler; konuşurlar, düşüncelerini ve bilgilerini kamuoyuna aktarıp paylaşırlar.
Ancak doğrucu oldukları için sesleri duyulmak ve duyurulmak istenmez, köşeleri tutanlarca.
Doğrulukla hizmet etme potansiyeli yüksek, çıkar gözetmeyen, bilgisini ve deneyimlerini toplum için kullanmayı içselleştirmiş toplumcu davranan kurumlar, sivil toplum örgütleri ve kişiler ile bir GÖRÜŞME MARATONU yapıyoruz. MERSİN’İN SAHİBİ olabilecek Mersin’e sahip çıkabilecek kurumlarla.
Amacım Mersin’in Sahiplerini harekete geçirmek ve MERSİN GÜCÜ’nün ortaya çıkmasına önayak olmaktır.
Mersin mozaiğini çatışma durumundan çıkarıp birlik içinde işlevsel duruma gelmesini, durağan olanaklarını harekete geçirip Mersin’e değer katmasını ve ÖNCE MERSİN düsturunun akıllara kazınmasını sağlamak için bir adım olacaktır diye umuyorum MERSİN’İN SAHİBİ çalışmam…
İLK GÖRÜŞMEM TMMOB TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİNE BAĞLI AKADEMİK MESLEK ODALARI İLE OLDU…
Akademik Meslek örgütlerinin yeri bende çok ayrıdır…
Bu örgütte ben de çeşitli görevlerde bulundum, mücadeleler yaptık, çalışmalar yürüttük...
Çok iyi tanıdığım, bildiğim, inandığım kurumların başında gelir.
Örgüt içinde uzlaşmacı, yapıcı ve dayanışmacı bir kültür vardır.
Bu örgütlerde kurumsallık unsuru hayli yüksektir.
Bu örgütlerce oluşturulmuş kurumlar daha toplumcu, daha üretken ve daha gerçekçi kurumlar olarak görünüyorlar.
Görece olarak kurum ilkeleri, gelenekleri, amaçları ve mesleksel bilgileri doğrultusunda katılımcı, toplumcu ve uzlaşmacı bir yöntemle çalışırlar.
Bu örgütlerin üyelerinin mesleksel liyakatleri hayli yüksektir ve liyakatleri ile kurum koltuklarına verdikleri güç KURUM GÜCÜNÜ oluşturur.
TEK ADAMLIK MÜMKÜN DEĞİLDİR TMMOB ODALARINDA.
Yönetimler gayet uzlaşarak demokratik seçimlerle belirlenir.
Tüzüklerinde ve yönetmeliklerinde olmamasına karşın seçimle göreve gelen Yönetim Kurulu Başkanları 2 dönemden fazla görevde kalmazlar; yazılı bir kural değil ama örgütün sürekliliğinin sağlanmasında önemli bir etkendir.
Her üyenin uyduğu bir eğilimdir bu.
Bu temayül örgütün ne kadar demokratik ve uzlaşmacı bir kurum olduğunu ortaya koymaktadır.
Kendilerini bilgileriyle göstermek isterler…
Kurumlarının gücünü belirli çıkar grupları için değil tüm toplum adına arkalarına alıp kapsayıcı ve üretken çalışmalarla gösterdiklerine inanıyorum.
İncelenmeye değer ve dikkate alınması gereken kurumlardır TMMOB Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı Akademik Meslek Odaları…
Sorular dizisi hazırlayıp bu soruları sordum bu odaları yöneten Yönetim Kurulu Başkanlarına; ilk olarak benim de üyesi bulunduğum MMO Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı aynı zamanda da TMMOB İKK İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İsmail Oğuz’un yanıtlarını paylaşacağım.
SORULAR
- Akademik Meslek Örgütleri kendi meslek disiplinlerinden daha çok siyasi konulara odaklanıyor diye bir kanı var kamuoyunda. Bu kanı da toplumun bu örgütlere olan güvenini ve inancını sarsıyor. Elbette siyaset konuşacak en yetkin kurumların başında gelir Akademik Meslek Örgütleri; ama toplum bu örgütleri yalnızca siyaset yapan örgütler olarak görüyor ya da bu şekilde algı mı yaratılıyor. Bu konuda neler söylersiniz?
Yanıt:
Bizler hiçbir siyasi partiye bağlı olmadan, üyelerimizin sorunlarını halkın sorunlarından ayrı tutmayan, her zaman halk için kamu için doğruları söylemekten geri durmayan kamu kurumu niteliğinde demokratik meslek örgütleriyiz. Hiçbir zamanda kent için, ülke için doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz.
2. Akademik Meslek Odalarının çoğunlukla çevre açısından, mimarlık, mühendislik ve ekonomik açılardan eleştirdiği kamu ve özel sektör yatırımlarının ve projelerinin altında imzası olanlar, yani fizibilite raporlarından tutun da yer seçimine, tasarım ile uygulama projelerine, çevre etkilerine, yatırım tutarlarına, ihale yöntemlerine varıncaya kadar Akademik Meslek Odalarının üyeleri değil midir?
BU KONUDA ÖZELEŞTİRİ YAPMALI MIYIZ?
- Bütün bu eleştirilip karşı çıkılan proje ve yatırımlarda imzası olan üyeleri neden denetleyemiyoruz?
- Siyasetçilerin baskıları mı üstün geliyor?
Yanıt:
Tabi dönem meslektaşlarımız bizim tasvip etmediğimiz projelerin altına imza atıyorlar. Onları da eleştiriyoruz. Ayrıca bizim dava açtığımız dosyalara gelen bilirkişi meslektaşlarımız göz göre göre yanlışa doğru dedikleri de oluyor.ve bunlar ne yazık ki bu proje sahiplerinin siyasi ağırlıklarından dolayı mahkemece kabul gören raporlar veriyorlar. Onları da merkeze onur kurullarına sevk ediyoruz.
3. Mersin’in en önemli 5 sorunu nedir sizce?
-
- Bunları sıralayıp çözüm önerilerinizi de açıklayabilir misiniz?
- Bu sorunların çözülüp üstesinden gelinmesinde TMMOB İKK nasıl bir rol alıp etkili olabilir?
- Kentle ilgili plan, proje ve yatırımların seçiminde Devlet Kurumları ve Belediyeler TMMOB’a danışıyor mu?
- Evet ise örnekler verebilir misiniz?
- Hayır ise neden danışmıyorlar?
Yanıt:
Mersin’de güçlü birlikte, dayanışma halinde olan bir lobi olmaması, bütün kurumlar, meslek örgütleri, üniversiteler kent için mücadele ediyor. Ama bir arada değiliz. Kopuk kopuk olduğumuz içinde güçlü bir durumda değiliz.
Milletvekilleri, belediye başkanları, üniversiteler, TMMOB’a bağlı meslek örgütleri, akademik odalar, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirip mersin için güçlü bir lobi oluşturmalıyız.
Büyükşehir belediyesi ile işbirlikleri içerisindeyiz. Bu anlamda kente sözümüz var toplantılarında bir araya gelerek görüş alışverişlerinde bulunuyoruz. Talep ve şikâyetlerimizin birçoğunun yerine getirilmesi bizleri ayrıca mutlu ediyor. Biz TMMOB’a bağlı meslek odaları olarak, kentimiz için üzerimize düşen her göreve hazırız.
Bizler kentin teknik bilirkişileri olarak, kentin sigortasıyız.
4. TMMOB Üyeleri hem iş dünyasında tüm sektörlerde işveren ve çalışan olarak, tüm kamu kurumlarında, eğitimde, aşağı yukarı her alanda bulunuyor. Kentimizdeki diğer örgütlerle iletişiminiz ve iş birlikleriniz ne durumda? Sivil Toplum Kuruluşlarının yanısıra TOBB’a bağlı odalarla ve Esnaf Sanatkarlar Odaları ile görüşmeleriniz, ortak etkinlikleriniz oluyor mu?
-
- Evet ise örnek verir misiniz
- Hayır ise neden?
Yanıt:
Evet, TOBB’a bağlı odalar arasından MTSO ile oluyor diyaloğumuz. Burada tabi sizin de (sizin de derken beni kastettiğini belirtmeliyim) emeğiniz çok. Yaptığımız sempozyumlarda ve etkinliklerde hiçbir zaman bizleri geri çevirmedikleri için MTSO yönetimine teşekkür ediyoruz. Ayrıca atölye 1886’yı bizlerin ve öğrenci üyelerimizin hizmetine sunmaları ayrıca takdir edilecek bir konu.
Diğer esnaf odaları ile ortak bir çalışmamız bulunmamakta.
Not: MTSO Yönetim Başkanlığım sürecinde TMMOB İKK ile sıkı ilişkiler kurup dönemsel toplantılar yapıyorduk. Her iki kurumun birbirine yakınlaşmasını sağlamıştık.
5. GEÇMİŞTEN BUGÜNE, Mersin’in İmar Planları sizce doğru mu ya da gerçekçi mi?
-
- Doğruysa neden?
- Yanlış veya hatalıysa neden?
- Mersin’in İmar Planları tüm kentin gereksinimleri gözetilerek mi yapılmış yoksa yalnızca bazı kişi ve gruplara rant sağlayacak şekilde mi yapılmış (örneğin caddelerimiz, sokaklarımız neden zig-zaglı ve eşit genişlikte DÜMDÜZ uzayan yollarımız yok, NEDEN DENİZ-DAĞ DOĞRULTUSUNDA KENTE HAVA ALDIRACAK BULVARIMIZ YOK) ?
Yanıt:
Bu soruyu şehir plancıları odasına bırakıyorum.
Sadece şunu söylemek isterim. Eski ilçe belediyeler rant uğruna Mersin’i geri dönülmez şekilde mahvetmiş durumda. Şu anda rant amaçlı yapılan plan değişikliklerine anında plana itiraz edip davalar açıyoruz. Bu anlamda kazandığımız davalarda bulunmakta.
6. Türkiye’yi ve kentleri siyasetçiler yönetiyor. Sizce siyasi partilerin kadroları (milletvekilleri, belediye başkanları, meclis üyeleri, il ve ilçe yönetimlerinin belirlenmesinde liyakat VE TABANIN EĞİLİMİ temel alınıyor mu?
-
- Siyasi Partiler kadrolarını belirlerken Türkiye’nin ve dolayısıyla kentimizin en yetkin, eğitimli, bilgili, kariyeri yüksek bir topluluk olan TMMOB’a danışıp bilgi ve öneriler alıyor mu? Örneğin bu dönemdeki hem milletvekilliği seçimleri hem de yerel yönetimler seçimlerinde adayları konusunda Mersin Siyasi Partileri bilgi alışverişi yaptılar mı?
Yanıt:
Ülkemizin kanayan yarası, etik değerleri olan siyasi kadroların eksikliği, maalesef parti gözetmeksizin hepsinde durum içler acısı, kafa kol ilişkileri, mezhep, hemşericilik burada liyakatin önüne geçiyor. Siyasi partiler yerel seçimlerde aday belirlerken kentin nabzını yoklamak adına bizlerden bilgi alışverişi yapmalarını beklerdik, ama hiçbirinden böyle bir adım atıldığını görmedik.
7. Büyük bir deprem geçirdik, sel felaketleri, yangınlar (orman yangınları da dahil) geçirdik, çok sık trafik kazaları oluyor. Bir türlü insan hatalarını düzeltemediğimiz için felaketleri, kazaları büyük yıkımlarla, kayıplarla geçiriyoruz. Neden böyle oluyor?
Yanıt:
Ne yazık ki bu ölümle sonuçlanan bütün felaketlerin bilim ve teknikte çözümleri varken bu durumların yaşanması bizleri derin üzüntüye boğuyor. Denetim eksikleri ve yasalardaki boşluklardan kaynaklı böyle durumlar yaşanıyor. Temennimiz yasalar ile kalıcı önlemler alınması. Ve burada biz meslek örgütlerine yetki ve görevler verilmesi.
8. TMMOB Projelendirme, denetim ve uygulama alanlarında çok yetkin bir kurumdur. Özellikle denetim alanlarında TMMOB devre dışı mı bırakılıyor?
Yanıt:
TMMOB’un kar amacı gütmeyen kamu kurumu niteliğinde bir kuruluş olmasından ötürü ve yaptığımız denetimlerde hiçbir baskıya tolerans göstermediğimizden dolayı istenmeyen bir durumdayız. Doğruyu söylemekten geri adım atmadığımız için, halkın yanında olduğumuzdan, yaptığımız hiçbir işe ticari bakmadığımızdan ötürü devre dışı bırakılıyoruz.
9. Sürekli değişen mevzuatlarla, yönetmeliklerle çok başlı bir denetim, ruhsatlandırma ve sertifikasyon yapısı mı oluşturuldu Türkiye’de? Adeta o kurumdan gerekli onayı alamazsam, diğerinden alırım, ondan da alamazsam öbüründen alırım düşüncesiyle denetim ve onay mekanizması by-pas mı ediliyor?
Yanıt:
Tabi, bizlere alternatif başka bir onay mekanizması varsa bizler tercih edilmiyoruz.
10. Yapı Denetim Sistemi ile İş Sağlığı Güvenliği Sistemi tam olarak uygulanabiliyor mu?
Yanıt:
Yapı denetim sitemi öncesine göre daha işlevsel, en azından şu anda müteahhit firmalar kendilerini denetleyecek Yapı Denetim Firmalarını seçemiyor. Ama üzerinde çalışılıp daha iyi bir duruma getirilebilir.
İSG İş Sağlığı Güvenliği Sistemi de maalesef ülkemizde sadece evrak ve formaliteden ibaret. Birkaç kurumsal firma dışında bu alanda uygulamalar hep göstermelik. Bu da denetimsizliğin bir sonucu.
11. Son olarak, üyeleriniz mensubu olduğu odalarına aidiyet açısından ne durumdalar?
Yanıt:
Üyelerimizin kendilerini odaya ait hissetmeleri için hem sosyal hem de teknik etkinlikler düzenliyoruz.
Kurucu başkanımız Yusuf Öztunç’tan bu yana, güneş sempozyumları düzenliyoruz. İsim babası olduğumuz Mezitli Güneş Festivalinde aktif rol alıyoruz. Dünya Güneş Gününde, Güneş Park Oğuz Akar Tülücü Eğitim Kompleksinde üyelerimize ve halka açık eğitimler ve çeşitli sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Teknik olarak bir çok alanda seminerler ve eğitimlerimizi sürdürüyoruz. İşyeri Temsilcilerimizle bir araya gelerek mühendislik sorunları üzerinde görüşmeler ve çalışmalar yapıyoruz. Üyelerimizin aldığı ücretlerin mühendislik asgari ücretine taşınması için işyerleriyle görüşmeler yapıyoruz.
Not: Kurucu Başkan Yusuf Öztunç MMO Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesinin efsane başkanıdır. MMO Mersin, MMO Adana Şubesine bağlı bir temsilcilikken ortaya koyduğu azim ve kararlılıkla müthiş bir kampanya yürüterek MMO Mersin İl Temsilciliğinin Adana Şubeden ayrılarak MMO Mersin Şubesi olmasını sağlamıştır.
Amansız bir hastalıktan dolayı yitirdiğimiz MMO Mersin Şubesinin unutulmaz Yönetim Kurulu Başkanlarından Oğuz Akar Tülücü Mezitli Belediyesi ile yaptığı görüşmeler sonucunda Güneş Parkın kurulmasını sağlamıştır.
Ve adı şimdi Güneş Parkta ölümsüzleşmiştir.
Güneş Parkın adını 21 Haziran 2024 tarihinde Güneş Park Oğuz Akar Tülücü Eğitim Kompleksi olarak değiştiren MMO Mersin Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Oğuz ile Yönetim Kurulu ve tüm MMO Mersin Şubesi üyeleri büyük bir vefa örneği göstermiştir.