Çevrenizde ya da iş ve sanat dünyasında size ilham olan kişilerin hayatlarına bakın. Sizce her şey hep planladıkları gibi kusursuz mu gitmiş? Çıktıkları yolculuk her ne için olursa olsun hiç hata yapmamışlar mı? Elbette yapmışlardır ya da her şey planladıkları gibi gitmemiştir, ama önemli olan düştükten sonra daha güçlü bir şekilde kalkmayı bilmek ve emin olun ki bunu yapabilmenin en iyi yollarından biri de tecrübelerden ders almak!

İş hayatında, sosyal hayatınızdaki ikili ilişkilerde, hatta kendinizi gerçekleştirmek için hayalinize ulaşmaya çalışırken… Hatalar ve planlanmayan durumlar her insanın hayatında var. Önemli olan tüm bunlara “olumsuzluk” olarak bakmamak ve yaşadığınız her şeyden bugününüz ve geleceğiniz için bir ders çıkarmak. Pes etmeden, umutsuzluğa kapılmadan… Hayatta başarılı olmak için bilmeniz gereken sır işte tam olarak bu!

Hayattan çıkarılan ders, yaşadığınız olayın niteliğine ve sizi ne kadar etkilediğine bağlı. Yani sizi zorlayan ne kadar büyük bir durum yaşarsanız o kadar büyük bir hayat dersi çıkarabilirsiniz. 

Bazen bazı şeyler hayal ettiğiniz gibi kolayca gerçekleşmeyebilir. Örneğin kendi işinizi kurdunuz ve fazla sayıda iş yaparak yüksek kazanç elde ediyorsunuz. Fakat bir süre sonra bulunduğunuz bölgede sizinle aynı işi yapan başka bir iş yeri açıldı ve kazancınız büyük bir şekilde düştü. İşinizi açtığınız ilk dönemdeki kazancınızın hayatınız boyunca hep aynı şekilde yüksek olmasını bekleyemezsiniz. Şu anda da kazancınızın hep düşük olacağını söyleyemezsiniz. Hayatta hiçbir şey olduğu gibi kalmaz, sürekli değişim yaşanır. Bu nedenle değişimlere karşı hazırlıklı olmak ya da değişim yapma zamanı geldiğinde gelişim için adımlar atmak oldukça önemli. 

Hayattan ders almaya başladığınızda eskiden “olumsuzluk” olarak adlandırdığınız şeyleri “ders” ya da “tecrübe” olarak adlandırmaya başlarsınız. Tecrübelere değer verdiğinizde onların sizin en iyi öğretmenler olduğunu göreceksiniz. Çünkü bardağa dolu tarafından bakmanın önemini, hayattan ders ala ala keşfetmiş olacaksınız! Hatta bu sayede hata yapmaktan korkmayacak ve yaşadığınız her şeyin başarılı olma konusunda size yardım ettiğini net bir şekilde görebileceksiniz.