UZUN VADELİ PLAN

Yerel Seçimlere Özel yazdığım Yazı Serisinin Dördüncü Bölümüyle sizlere merhaba diyorum.

Kendimi bu kente hizmet etme isteğinden alıkoyamıyorum…

Bilgimin, deneyimlerimin, fikirlerimin kentime ve halkıma yararlı olması dileğiyle paylaşıyorum.

§ KENARDA OTURUP SEYİRCİ KALAMAM…

§ KENTKENTİME SAHİP ÇIKIYORUM…

§ DAHA İYİ YAŞAMAK İÇİN SEN DE KENTİNE SAHİP ÇIK…

§ GÜÇ SENDE MERSİNLİ…

Nasıl bir Belediye Yönetimi?

§ MERSİN KENTİNİ TÜM İLÇELERİ İLE BİR BÜTÜN OLARAK PLANLAYIP, TÜM KURUMLARIYLA BARIŞIK, KOORDİNELİ, KATILIMCI VE KAPSAYICI BİR İŞBİRLİĞİ İÇİNDE DAVRANIP, HEMŞERİLERİMİZLE İÇ İÇE, KOL KOLA YÜRÜYÜP AÇIK KAPILI ODALARDAN YÖNETMEKTİR.

§ KİMSEYİ DÜŞMAN, KİMSEYİ RAKİP OLARAK GÖRMEYECEĞİZ; EMPATİ DUYGUMUZ HAYLİ YÜKSEK OLACAKTIR.

§ ÖZELLİKLE BİZİ ELEŞTİRENLERE DAHA YAKIN OLACAĞIZ.

§ DİNLEYECEĞİZ, FARKLI FİKİRLERE SAYGI DUYUP DİKKATE ALACAĞIZ.

Bu Dördüncü Bölümde UZUN VADELİ Planın başlıca konularını ayrıntılı belirttim aşağıda.

UZUN VADELİ PLAN (Başlıcaları):

·         Kısa Vadeli Planda belirtilen Ekspres Bulvarın ivedilikle yapılmasından sonra Deniz-Dağ doğrultusundaki iki Ekspres Bulvar yapılacak araştırmalardan sonra belirlenecek güzergahlarda yapılacaktır.

·         Dağ-Deniz doğrultusunda yapılacak bu bulvarlar sel sularının doğrudan denize ulaşmasını sağlayacak altyapı ile donatılacağından sel baskınlarının önlenmesini de büyük oranda sağlayacaktır.

·         Bütünsel Kentsel Dönüşüm Planı ile kent içindeki sıkışık ve karmaşık yerleşim yeniden düzenlenecektir. Bu sayede kent içi yollar genişletilip yeşil alanlar ve otopark alanları yaratılacaktır.

·         Özellikle kentin Akdeniz ilçesinin ve Yenişehir ilçesinin merkez mahallelerinde çok eskiyen sağlıksız binalar bulunmaktadır. Geçmişte yapılan düzensiz ve keyfi imarlaşma yüzünden oluşan çirkin yapılar, dar yollar, yeşil alan ve otopark azlığı insanların bu bölgelerde yaşamasını zorlaştırmaktadır. Adalar bazında kentsel planlama yapılmaması bu bölgeleri karmaşık bir trafiğe ve yaşanması sıkıntılı bir duruma sokmuştur.

·         Kentin tarım, turizm, ticaret, sanayi ve lojistik anlamda gelişmesi için sektörlerin gereksinim duyduğu sektörel ticaret, sektörel sanayi ve lojistik bölgeleri belirlenip planlanarak önem sırasına göre yapılacaktır.

·         Kentimizin coğrafi özelliğinden ve tarıma elverişli olmasından dolayı özellikle sanayi arazisi üretmekte çok zorlanılıyor. Bu yüzden geniş arazi gerektirmeyen katma değerli ve teknoloji üreten Yüksek Teknoloji Bölgeleri (High-Tech Zones) kurulması yönünde planlama ve uygulama yapılacaktır.

·         İlimizde çekim merkezi olan bazı ekonomik odak noktaları bulunmaktadır.

·         Buraların odak noktası olmasını sağlayan tesislerin hinterlandı için birer imar planı yapılmamıştır. Bu yüzden vahşi bir imarlaşma süreci başlamıştır bu bölgelerde. Arazi satın alan kafasına göre bir şeyler yapmaktadır, sonra da kendiliğinden oluşan bu duruma göre imarlaşma gerçekleşiyor.

·         Mevcut Organize Sanayi Bölgeleri, Mersin Limanı, Çukurova Bölgesel Hava Limanı, Nükleer Santral, Turizm Bölgeleri ekonomik odak noktalarıdır.

·         Bu bölgeler arasında yük ve yolcu ulaşımlarının seri ve güvenli olması yönünde projeler devreye konacaktır.

·         Özellikle Organize Sanayi Bölgelerinde çalışacak nüfus için yeterli konut alanları ve yaşam bölgelerinin yapılmasının önünü açılacaktır.

·         Bu bölgelerinin hinterlandının, bu tesislerin kent ekonomisine daha büyük katkı sağlayacak ve bu tesislere hizmet edecek sektörlerin konumlanmasını sağlayacak bir şekilde imar planları hazırlanacaktır.

·         Kentin batı tarafında hızla gelişmekte olan Turizm Bölgelerinin özellikle yaz aylarında ve tatil günlerinde oluşan şiddetli trafik akımı bölge trafiğini kilitlemektedir. Bu bölgeye yapılmakta olan Çeşmeli-Taşucu Otoyoluna paralel bir Tren Yolunun yapılması için de Büyükşehir Belediyesi olarak tüm ağırlığımızı koyacağız.

Son olarak bir ÇILGIN PROJE: MERSİN KANAL

Mersin’in doğu tarafından batı tarafına uzanan yarım ay şeklinde denizden açılıp denize açılan bir kanal.

Bir çok yararı olacaktır:

Kente güzellik katacaktır.

·         Denizi göremeyen semtlerin insanları denizle buluşacak…

·         Sel baskınlarının önlenmesini sağlayacaktır…

·         Kanal boyunca yolcu ve yük taşıması yapılabilecektir…

Tabii jeolojik, coğrafi ve imar araştırmalarıyla güzergah belirlenecek ve projelendirilecek.

Adı üstünde çılgın proje…

Seçime özel yazı dizimin sonuna geldik.

Umarım 1 Nisanda kente ve halka hizmet edecek belediye başkanlarımız seçilir.

Hoşça kalın!