Titos Ksirellis, 1903 yılında Midilli’nin Pamfila köyünde fakir bir demircinin oğlu olarak dünyaya gelmiş. Müzik yeteneği keşfedilince ilk eğitimini Midilli’de almış. Ardından Atina’ya giderek konservatuvarda eğitimini tamamlamış. Atina’da birçok operada bariton olarak sahne almış. Ardından sanat hayatına İtalya’da devam etmiş. Bir turnede New York şehrinde de sahne alan sanatçı, 1938 yılında ülkesine dönmüş. Operalarda sahne alması, solo şarkılar  söylemesi yanı sıra opera da dahil birçok besteler yapmış birçok besteciye şarkı sözleri yazmış.

1985 yılında Atina’da hayata veda eden sanatçı Midilli’ye gömülmüş.

Midilliler kendilerini ülkelerinde ve dünyanın dört bir yanında büyük bir başarıyla temsil eden Titos Ksirellis’e duydukları sevgi ve saygıyı göstermek, sanatın ve müziğin insanlaştıran enerjisini dört bir yana yaymak için her yıl Nisan sonu, Mayıs başında adanın başkenti Mytilini’de ‘Titos Ksirellis Çoksesli Korolar Festivali’ düzenlemeye başlamışlar.

Bu sene dördüncüsü yapılan festivalin organizasyonunu Mytilini Çoksesli Korosu ve Mytilini Belediyesi üstlenmekteymiş.

Festival şimdiye kadar ulusal bir festival iken ve Yunanistan’ın dört bir yanından gelen korolarla gerçekleştirilirken, son yıllarda yurtdışından da katılan korolarla bu festival uluslararası niteliğe bürünmüş.

Midilli’den kardeş koromuz, Melirrytos Çoksesli Korosu’nun organizasyona önerisiyle biz de AYKÜSAD Çoksesli Korosu olarak, bu sene festivale katılan 29 koro içinde yer aldık.

Adalıların festivale katılımını arttırmak için olsa gerek, festival tarihleri iki hafta sonuna denk gelecek şekilde, 26- 27 Nisan, 3- 4 Mayıs olarak belirlenmiş.

AYKÜSAD ve Melirrytos Koroları olarak 3 Mayıs’ta birlikte sahneye çıktık. Önce kendi parçalarımızı seslendirdikten sonra iki parçayı ortak söyleyerek sanatın köprü, müziğin dostluk olduğunu sahnede somutlaştırdık…

Melirrytos Korosuyla iki parçayı Türkçe ve Yunanca olarak birlikte söyledik. Sanatla bir denizin iki yakası arasında köprü kurduk, müzikle dostluğu pekiştirdik.

AYKÜSAD Çoksesli Koro Şefi Tülin Özdem ve Melirrytos Çoksesli Koro Şefi Gogo Filippou’nun sahnedeki kucaklaşmaları sanatın, müziğin insanlaştıran enerjisini bir kez daha yaydı salonda bulunan tüm insanlara.

İlk defa karşılaştığımız koro üyeleriyle kırk yıllık dostmuşuz gibi selamlaşmamız…

Birbirimizi dinledikten sonra birbirimizi coşkuyla alkışlamamız…

Görülmeye, yaşanmaya değerdi…

Gördük ve yaşadık…

Bir kez daha sanatın ve müziğin insanlaştırıcı enerjisini birlikte yaşadık, birlikte üretip, birlikte yayarak insanlığa armağan ettik.