Bağımlılık günümüz nesillerinin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri olarak karşımıza çıkar. Bağımlılık madde ve teknoloji bağımlılığı olarak ikiye ayrılır. Madde bağımlılığı daha çok 12-25 yaş arası bireylerde görülürken, teknoloji bağımlılığı 21. Yüzyılda günümüz biliş ve teknoloji çağında 0-3 yaş arasındaki çocukları bile etkilemektedir. İki tür bağımlılıkta, tıbbi sorunlarına yol açar bunlar; baş boyun ve sırt ağrıları, karpal tünel sendromu, uykusuzluk, obezite, görme ve duyma problemleri gibi sorunların ilerlemeli sonucunda erken ölümlere dahi yol açar.
Bağımlı bir birey sosyal ve toplumsal işlevselliğini tam olarak yerine getirmeyen birey, toplumdan kendini soyutlar be kendi gibi madde kullanan bireylerle birlikte olmayı madde kullanmaya devam etmeyi tercih etmektedir. Özellikle küçük yaşta madde kullanmaya başlayan bireylerin arkadaş ve aile bağları hızlı bir şekilde kopar ve kafası hiç yerinde olmayan içe kapanık özgüvensiz bireyler yetişmeye başlar. Böyle bireyler toplumda sorumluluklarını yerine getirmezler ve bu birlikteliği bozar.
Madde bağımlılığı küçük yaş gurubu için önce görüp özenme, merak etme ya da çevresi tarafından teşfik edilmeyle başlar. Ya da çocuk kendini kanıtlamak, bir guruba girmek için kullanmaya başlar önce bir kereden bir şey olmazla başlar kişi ben bağımlı olmam diye devam eder ve bunun sonucunda vücut ister istemez maddeye ihtiyaç duyar ve bağımlı olur. Madde bağımlılığı yetişkinler içinse kişisel hayatında oluşan bir sorundan kaçma unutmaya çalışma veya çoğunlukla olduğu gibi çevresinden etkilenerek bağımlı olur.
Teknoloji bağımlılığında da durum nerdeyse aynı günümüzde nerdeyse her şey telefon tablet ve cebimizdeki telefonlarla yapıla biliyor ayrıca sosyal medya ve oyunlar derken gerçek hayattan tamamen kopuyoruz ve resmen ekranla birleşiyoruz. Özellikle instegram, facebook, twitter,tik tok gibi uygulamalarda takipçi kasmak ,beğeni almak gibi şeyleri takıntı haline getirmiş teknoloji bağımlılsı olup asosyalleşen birey sayısı çok fazla ve artmaya devam ediyor. Ben özellikle bu pandemi sürecinin de bu durumu çok etkilediğini düşünüyorum. Uzun süre eve tıkılan insanlar sosyal medya ve oyunlara yönelmiştir ve bu da bağımlı sayısını arttırmıştır.
Ön çelikle madde bağımlısı bir birey için (SBP),(AMATEM),(ÇEMATEM),(DANTE) gibi bağımlılıkla mücadele kurumlarına başvurulabilir. Kişi henüz bağımlı değil ve bunu önüne geçilmek isteniyorsa bu kurumların birine başvurmanın yanında madde bağımlılığı için maddeyi her kullanma isteğinde yerine başka bir şey tüketilebilir ya da kafasını dağıta bilmesi için farklı hobiler edinilebilir. Örneğin; yürüyüş yapmak, resim çizmek, kitap okumak, spor yapmak vb.
Teknoloji bağımlısı bir birey içinse aynı şekilde sosyal medyayı kullanım saatlerine her seferinde biraz daha azaltarak kısıtlamak ve kişinin yeni hobiler edinmesini sağlayarak onu bu yoldan alıkoyabiliriz. Bağımlı bir birey toplumun yapısını bozar ve işleyişi engeller bunu önüne geçebiliriz.