Bazı yemeği iştahla yiyip bazı yemeklerin yüzünü görmek istemeyen çocuklar, yemeklerini seçen çocuklar olarak açıklanabilir. Çocuğunuzun neden yemek seçtiğini bilmiyorsanız, bu konuda endişelenmenize gerek yok. Sorunun çözümü düşündüğünüzden çok daha kolay olabilir. Tadı kötü olabilir mi? Tabii ki olabilir. Bazı sebzelerin tadı itiraf edelim ki lezzetli değildir. Bu yüzden sırf sağlıklı diye bu yiyecekleri çocuğa diretmeniz sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Bazı durumlarda sebep çok daha farklı olabilir. Sorun kimi zaman duygusal kimi zaman da psikolojik olabilir. En başta sorunun ne olduğunu, kaynağını bulmalısınız. Çocukların yemek seçme nedenleri aşağıdakilerden biri olabilir.
Çocuğunuzun bu besinlerle nasıl tanıştığına bakmalısınız. Midesinin bulandığı bir anda, hasta ya da üzgün olduğu anlarda ilk defa tanıştığı bir yemek üzerine koşullu bir önyargı edinmiş olabilir. Kimi zaman yeni bir yemek değişikliği yapma konusunda kaygı duyduğu anlara denk gelmiş olabilir. Sizin, çocuğunuzun yeni bir şeyler yemesi üzerine duyduğunuz istek onda ters bir tepkiye sebep olmuş olabilir. Aynı öğün içerisinde yeni tanışacağı yiyecek sayısının fazla olması olabilir. Belki de sadece tadından ya da kokusundan hoşlanmamış olabilir. Haşlanmış karnabaharın ve lahananın ne denli yoğun koktuğunu hepimiz biliriz. Kimi zaman da sorun duygusal bir sebepten dolayı olabilir. Çocuklar bazen de yemeklerin dokularından, renklerinden dolayı onlara karşı önyargılı olabilir.
Anne babanın en büyük korkularından biri yemek seçme problemine karşı doğru yaklaşımda bulunamamaktır. Çocuğunuzun sevmediği yemeği sevdirmeniz için bazı etkili yöntemler bulunur. İşte çocuğunuza farklı yiyecekleri sevdirmek için bazı öneriler. Asla baskı yapmayın. Bu onu daha çok strese sokacağı için, tehdit olarak algılaması durumunda iyice uzaklaşacaktır. Çocuğunuzu yeni farklı yiyeceklere alıştırmak için hazırlık yapın. Bırakın çocuğunuz yemekleri pişmemiş halleriyle tanısın. Onlarla her koşulda tanışsın. Bu şekilde önüne gelene kadar, yemek halini alana kadarki süreci tanımış olsun. Dikkat dağıtıcı sebepleri ortadan kaldırın. Çocuğunuzun yemek başında kalmasını sağlayan telefon, tablet gibi unsurlar olsa da, yemek seçen çocukların yeni besinlerle karşılaşmasını önleyici faktörler olabilmekte. Dikkat dağıtan bu unsurlar çocukların yemeğe olan ilgilerini azaltacaktır. Sevmediği yemeğin yanında sevdiği bir yemekle birlikte vermeyi deneyin. Makarna yiyen ama brokoli yemeyen bir çocuğa bunu sunum yaparken makarnanın yanında brokoliyi sunarak denemesine imkan tanıyabilirsiniz. Bu süreçte çocuğunuza baskı yapmamanız, kızmamanız ve başkalarıyla karşılaştırarak kıyaslamamanız çok önemlidir. Psikolojik olarak yeni yiyeceklerden uzak duracakları faktörleri uygulamaktan kaçının.
Çocukların çoğu yemek seçme eğilimi göstermektedir. Bu durum aslına bakıldığında çocukların biraz da psikolojik yapılarıyla ilgilidir. Kimi çocuklarda yemek seçmelerinin altında 'karar yetkisi bende, istediğimi uygularım' psikolojisi yatmaktadır. Çocukların bu psikolojiden uzaklaşmasını sağlamak yine ebeveynlere düşmektedir. Anne ve babalar çocuklarına bunu hissettirmeyecek şekilde gidermeye çalışmalıdırlar. Bunun yolu da tabii ki birtakım eğlenceli oyunlar yaratarak çocuğa o yemeği yedirmekten geçer. Belli bir zaman sonra çocuk görecektir ki kendi ne derse desin o besini bir şekilde yiyor. Dolayısıyla gücün yine kendi elinde olmadığını anlayacak ve pes etme yoluna gidecektir.
Çocuklarda yemek seçmenin bir başka nedeni de çocukların kişisel yapılarıyla alakalıdır. Bazı çocuklar o yaşlarda bile birtakım şeylere önyargı geliştirmiş olabilirler. Bu yüzden yemek seçme eğilimi bu yapıdaki çocuklarda doğal olarak görülmektedir. Çocuklar yemeklerin görüntüsünden ya da kokusundan dolayı yemeklere karşı önyargılı olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için yine yapılması gereken çözüm yemeği çocuğa hitap edecek şekilde sunmaktır. Çocuklar böylelikle o güzel yemek karşısında bütün tabularını kıracak en azından bir kere de olsa tatma eğilimi göstereceklerdir. Bazı yiyecekler pişerken kötü koku yayabilmektedir. Çocuklar bu nedenle de o yemeği yememe eğilimi gösterir. Bunun önüne geçebilmek için ise çocuğu yemek pişirilen ortamdan mümkün olduğunca uzak tutmak gerekir. Çocuklar bunun farkında olmadıklarında yemeği yememelerine dair bir neden olmayacaktır.
Bazı çocuklarda yemek seçmenin nedeni biraz geçmişe dayanır. Çocukla o yemeğin tanışması da oldukça önemlidir. Eğer bir çocuk bir yemekle yeni tanışıyorsa o yemeğin lezzeti çocuk için oldukça önemlidir. Kötü pişmiş bir yemekle çocukların önüne gidiliyorsa çocuk ister istemez bu lezzetten kaçacaktır ve bir daha bunu tatma isteğinde bulunmayacaktır. Ebeveynler çocuklarını yeni bir tatla tanıştırırken mümkün olduğunca özen göstermelidirler. Yemek lezzetli olduğu kadar sunumuyla da çocuğun dikkatini çekmelidir. Böylelikle çocukta heves oluşur ve o yemeği tatmak isteyebilir.